Annonsebilde Frivillighetens koronalinje

Norske Kvinners Sanitetsforenings omsorgsberedskapsgrupper samarbeider med flere kommuner for å bistå utsatte og sårbare mennesker under korona-krisen. Vi oppfordrer til å vise hensyn og ta vare på hverandre. Ta en telefon til noen du vet bor alene, for å høre om de har det bra.

Sanitetskvinnene har i samarbeid med HelsedirektoratetNasjonalforeningen for folkehelsen og LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke laget Frivillighetens koronalinje. Sammen vil vi avlaste og bistå myndighetene i en alvorlig situasjon, og bidra til å videreformidle myndighetenes råd og anbefalinger til de som har spørsmål. Frivillige svarer på telefonen hver dag, mellom kl. 9-15.

Last ned bildet med informasjon om Frivillighetens koronalinje, og del i ditt nettverk!

 

Hvordan kan frivillige organisasjoner bistå?

Sanitetskvinnene, i samarbeid med Helsedirektoratet, Norsk Folkehjelp og Røde Kors, har utviklet en nasjonal retningslinje for hvordan frivillige organisasjoner kan bistå med utlevering av nødvendige husholdningsartikler der de bor. 

 
Hvordan bidrar Sanitetskvinnene?

Kommunene har ansvar for å ivareta sine innbyggere i denne krevende situasjonen. Kommunene er oppfordret av Helsedirektoratet til å be om hjelp fra, og å samarbeide med frivillige organisasjoner. Omsorgsberedskapsgruppene i N.K.S. er involvert i mange kommuner, og aktuelle oppgaver er distribusjon av mat og drikke, og eventuelt pass av barn til innsatspersonell. Alt av vårt beredskapsarbeid koordineres av kommunen.

N.K.S. har anbefalt alle fylkeslag og lokalforeninger å unngå fysiske møter og arrangementer ut april. I sekretariatet er alle ansatte pålagt hjemmekontor.

 
Hvordan forebygge smitte?

Det aller viktigste alle kan gjøre for å hindre spredning av Korona-viruset er hyppig og riktig håndvask (de bildet under). 
Hvis du er forkjølet, så host eller nys fortrinnsvis i papir som deretter kastes, alternativt host eller nys i armkroken. Husk alltid å vaske hendene etterpå.

Bruk gjerne bildet til å dele i dine nettverk på sosiale medier.
bruksanvisning håndvask
Riktig håndvask - bruk til å informere og forebygge smitte av bl.a. Covid-19/Koronavirus, influensa etc.
 
De viktigste punktene du kan bidra med selv er:
  • Host/nys i papirlommetørkle, for så å kaste dette med en gang. Har du ikke papirlommetørkle, host/nys i albukroken.
  • Vask hendene med såpe i varmt vann i minst 20 sekunder, ofte.
  • Begrens offentlig transport og reiser så langt det lar seg gjøre, og ikke er nødvendig.
  • Hold avstand til andre (ca. 1-2m), og unngå folkemengder.
  • Hold deg hjemme så mye som mulig.
  • Lurer du på om du har blitt smittet kan du ringe fastlegen din (IKKE møt opp på legekontoret), legevakt (IKKE møt opp på legevakten), eller din respektive kommunes koronatelefon. KUN bruk nødtelefon 1-1-3 ved akutte tilfeller.
  • Pass på dine nærmeste! Om det er noen du vet om som bor alene/er sårbare, ta en ekstra telefon for å høre hvordan det går og om de trenger hjelp.
  • Vi oppfordrer folk til å handle mat som normalt, og ikke hamstre. Norge har et velfungerende system som sørger for at butikkhyllene fylles opp igjen!
  • Følg med på helsemyndighetenes sider, eksempelvis: https://helsenorge.no/koronavirus