Haugesund Revmatismesjukehus

Ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR) er nå ledelsen og medarbeiderne i full gang med å forberede seg til å avlaste Haugesund Sjukehus, slik at sykehuset får økt kapasitet til å ta seg av pasienter med Covid-19 – korona-pasienter.

 Planen er at Revmatismesykehuset kan huse andre inneliggende pasienter, som en smittefri avdeling for Haugesund Sjukehus.

– Som alle nå kjenner til står Norge i en spesiell situasjon. Presset på helsevesenet vil sannsynligvis øke. Derfor har vi inngått et samarbeid for å avlaste Haugesund Sjukehus i den krevende tiden som vi nå står overfor. Vi vet lite om hva som kan komme, og hva som skal skje. Det er viktig for oss å være godt forberedt og utnytte ressursene på en best mulig måte, opplyser direktør Kari Nådland ved Revmatismesykehuset i Haugesund.

Hun forklarer at det innebærer at pasienter ved sykehuset, som etter behandling skulle blitt liggende på ordinær sengepost, vil bli trillet over til dem før hjemreise.

Image
Profilbilde av Kari Nådland
Det er viktig for oss å være godt forberedt og utnytte ressursene på en best mulig måte, sier direktør Kari Nådland.
På telefonen

– Vi gjennomfører så mange polikliniske konsultasjoner som mulig gjennom telefonen. Helt nødvendige konsultasjoner foretas på sykehuset. Øvrige konsultasjoner må dessverre utsettes. Alle berørte pasienter blir informert. Vi håper at alle våre pasienter har forståelse for at vi alle må bidra for å komme gjennom dette, fremholder Nådland.

Hun oppfordrer oss alle til å følge de anbefalte rådene om hygiene, som å hoste i albuen og være nøye med å vaske hendene.

– Takk for at du hjelper, sier Nådland.

Største frittstående i landet

Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus er det største frittstående revmatismesykehuset i landet.

– I løpet av et år har vi rundt 30 000 konsultasjoner, og det gjennomføres årlig rundt 1 000 større og mindre ortopediske operasjoner. På en vanlig måned har vi 2 500 polikliniske konsultasjoner og 24 fulle proteseoperasjoner, opplyser rådgiver Helge Ytterøy L'orange.

Det er stillere i gangen enn vanlig på sykehuset, som sengeavdeling, operasjonsavdeling og 3 poliklinikker med undersøkelsesrom. Sykehuset har også en rehabiliteringsavdeling plass til 40 deltagere i enerom, undervisningsrom og treningsfasiliteter.

Image
Operasjon HSR
Slik kan en typisk operasjon ved HSR se ut, nå som vi er i denne koronasituasjonen er det blitt stillere i gangene på sykehuset.

– Av hensyn til smittevernet er rehabiliteringsdelen stengt, og kan derfor brukes som pasienthotell, for de pasientene som ikke har behov for noen spesiell medisinsk oppfølging. I motsetning til Haugesund Sjukehus har Revmatismesykehuset i Haugesund ikke den samme kapasiteten til å behandle intensivpasienter med for eksempel respiratorer, sier Ytterøy L'orange.

– Vi har allerede bistått sykehuset ved å ta i mot pasienter, og det er også gjennomført en operasjon på en av våre to operasjonsstuer, fremholder han, og legger til at Revmatismesykehuset nå rigges for å ta imot flere pasienter fra Haugesund Sjukehus.

Samarbeidet med Haugesund Sjukehus skjer i ekte Sanitetskvinnene-ånd.

– Administrasjonssjefen og sjukehuset fagpersonell har brettet opp ermene for at vi kan avlaste Haugesund sjukehus. Det er også laget en informasjonsvideo med direktør Kari Nådland, der hun redegjør for dette samarbeidet og hvorfor vi gjør det. Den er lagt ut på Facebook, opplyser leder av Haugesund sanitetsforening, Ellen Børseth. Haugesund sanitetsforening eier Haugesund revmatismesykehus.

Direktøren har overfor foreningen i et møte, som ble holdt gjennom telefonen, understreket at med slik vilje og pågangsmot gjør at alle drar sammen i lag.

– Og det er riktig og flott sagt, sier Børseth.