Ramia Awad og Manal Mekdad i Drammen sanitetsforening

– Jeg har lyst til å få flere kvinner fra forskjellige land og kulturer inn i sanitetsforeningen, forteller Manal Mekdad i Drammen sanitetsforening. På tre år har hun gått fra å være Språkvenn-deltaker med lite norskkunnskaper til å nå stille til valg i styret.

Julen 2016 fikk mange Språkvenn-deltakere gavemedlemskap for 2017 fra sin lokale sanitetsforening. En av dem var Manal Mekdad i Drammen sanitetsforening, som nå stiller til valg som styremedlem i samme forening. Hun håper å få bidra til bedre integrering og inkludering i Drammen via sin lokale sanitetsforening.

I 2016 startet Sanitetskvinnene med gavemedlemskap til deltakerne i Språkvenn-grupper rundt omkring i hele Norge. Medlemskapet gjaldt for året 2017, og målet var at kvinnene skulle bli inspirert til å bli et fast medlem i Norges største kvinneorganisasjon. Sår du et frø, vil det spire med sosialt samvær og gode vennskap.

Hvordan ble du først kjent med Sanitetskvinnene i Drammen?

– Jeg var på et foreldremøte på skolen til datteren min, og det var vanskelig for meg å forstå hva som ble sagt siden jeg ikke kunne norsk den gang. En av lærerne kjente til Drammen sanitetsforening, og tipset dem om å ta kontakt med meg. Kort tid etterpå kom Marit Bjørnstad på besøk, med Abir Saed som tolk, forteller Mekdad.

Mekdad var svært aktiv i sitt hjemland, Syria, og trives med å ha mye å gjøre. Da hun kom til Norge fikk hun ikke deltatt i det norske samfunnet på samme måte fordi språket ble en barriere.

– Det var veldig kjedelig for meg fordi jeg ville gjøre noe av verdi for både meg, min familie og samfunnet jeg bor i. Jeg ville ikke bare være hjemme og gjøre husarbeid eller lage mat, fortsetter hun.

Ramia Awad, Mekdads svigerinne, er også medlem av Drammen sanitetsforening. Hun ble invitert med av Mekdad, og har også mottatt gavemedlemskap av Sanitetskvinnene. Hun er et aktivt medlem, og er stadig vekk å finne i arbeidsgruppen til Språkvenn, og deltar selv hver gang de møtes.

Hva er deres erfaringer med Språkvenn?

– Vi har begge vært med på hvert eneste møte i Språkvenn-gruppa, og der har vi tatt opp viktige tema som nye nordmenn ikke vet like godt som de som allerede har bodd her hele sitt liv. Vi har fått besøk av NAV, sykepleiere, og vi får informasjon om helse, politi og andre viktige tema vi trenger å vite, sier Mekdad.

– Vi har fått høre på norsk, snakke norsk, og møte damer fra forskjellige land. Vi sitter i grupper, og gruppene roterer for hver gang. Vi hjelper hverandre, deler erfaringer og oversetter for de som kan mindre norsk enn andre, forteller Awad.

Hva vil du gjøre dersom du blir valgt inn som styremedlem?

– Jeg har lyst til å få flere kvinner fra forskjellige land og kulturer inn i sanitetsforeningen. Det er mange som trenger hjelp til å forstå den norske kulturen og språket og det er et viktig sted for samhold og samarbeid, forklarer Mekdad og fortsetter:

– Sanitetskvinnene trenger å bli bedre kjent blant folk, og jeg vil vise dem at vi gjør mye gøy og spennende. Vi skal begynne med svømme- og sykkelkurs! Vi sitter ikke bare stille og syr, sier Mekdad og ler.

Ville du ha anbefalt andre som har vært i samme situasjon som deg, til å bli medlem av Sanitetskvinnene?

– Ja, absolutt! Det er vanskelig å bli kjent med nordmenn, og i sanitetsforeningen får du et godt nettverk i tillegg til å skape nye relasjoner og lære språket. I tillegg så er det godt for oss kvinner å få ha noe eget utenfor huset, sier Mekdad.

Image
Julebord hos Drammen sf
Språkvenn-gruppa arrangerer julebord hvert år med god mat, gode samtaler og planer for det nye året!

Hvorfor er det viktig for dere å være medlem av en frivillig organisasjon?

– Det har vært en viktig plass for oss å bli kjent med nordmenn, og det er fint vi kan treffe hverandre og hjelpe med forskjellige ting. Sanitetskvinnene er en fin organisasjon som kan hjelpe kvinner og barn som trenger hjelp, sier Awad.

– Det å ha blitt medlem i en frivillig organisasjon har hjulpet til med vår integrering i Norge. Kvinner trenger å ha et nettverk, og vi har klart å bli bedre kjent med andre kvinner i tillegg til den norske kulturen og tradisjonen. I dag har vi julebord som mange ikke har opplevd før, med pinnekjøtt og kalkun, forteller Mekdad og fortsetter:

– En gang hadde alle med forskjellig mat fra sine kulturer og vi delte ulike materfaringer og oppskrifter. For å få flere utenlandske kvinner til å ville bli med i Sanitetskvinnene, så må vi vise interesse for hverandres kultur og vise respekt begge veier.

Både Awad og Mekdad forteller at de skal fortsette som medlemmer, og jobber for å få flere minoritetskvinner til å bli medlem av Drammen sanitetsforening.