Jenteprosjekt WHAE

Mangel på sanitetsbind gjør at svært mange tenåringsjenter i Etiopia lar være å gå på skolen når de har menstruasjon.

Mange jenter i Etiopia giftes bort mens de ennå er barn. Og mange slutter skolen fordi de blir gravide altfor unge. Vold mot jenter og kvinner er utbredt. Mange går dessuten glipp av viktig skolegang når de får menstruasjon, på grunn av mangel på sanitetsbind.

Et jenteprosjektet i regi av Sanitetskvinnenes søsterorganisasjon i Etiopia, Women’s Health Association of Ethiopia (WHAE), skal gi fattige, etiopiske jenter økt kunnskap om egen kropp og egne rettigheter, i tillegg til tilgang på sanitetsbind. I Gullele i utkanten av hovedstaden Addis Abeba, har WHAE plukket ut 42 unge jenter mellom 12 og 18 år som deltar i jenteprosjektet.


Jentefellesskap

I løpet av fem dager i sommerferien møttes jentene og fikk undervisning i livsmestring, kjønnsbasert vold og hva som skjer i kroppene deres under puberteten.

–  Dette var den beste opplevelsen i livet mitt, var tilbakemeldingen fra Hana, en av deltakerne i Jenteprosjektet.

Etter femdagerskurset fortsetter jentene å møtes hver lørdag for å diskutere utfordringer og styrker i sine liv. En sykepleier styrer møtene, legger opp diskusjon og lærer dem om helse og pubertet. Hver måned får jentene en pakke sanitetsbind og undertøy med opplæring i hvordan de skal bruke det.

Jentene er nå del av en gruppe, de har alle «41 søstre» som har inngått en pakt om å respektere og beskytte hverandre.


Støtte mot vold 
Nesten hver tredje etiopiske kvinne har opplevd minst én form for partnervold (Ethiopia Demographic and Health Survey, 2016). En av jentene som deltar i jenteprosjektet har fortalt at hun har blitt mishandlet av kjæresten. For henne ble jentegruppa et vendepunkt. Hun fikk økt selvtillitt og ble del av et stort jentefellesskap som gjorde at hun turte å snakke med familien sin om volden hun hadde opplevd. 

– Hadde jeg for ett år siden hatt den samme selvtilliten og kunnskapen til å snakke med familien om vanskelig ting, så ville jeg ikke ha lidd så mye som jeg gjorde. I dag har jeg et godt forhold til familien min og ikke minst så har jeg et jentenettverk som støtter meg når ting blir vanskelig, forteller hun.

Årlig markeres den internasjonale 16 dagers kampanjen mot kjønnsbasert vold fra 25. november til 10. desember. I år samler Norske Kvinners Sanitetsforening inn til jenteprosjektet i Etiopia i hele kampanjeperioden. 42 jenter har til nå fått økt selvtillit, blitt bedre rustet til å ta vare på seg selv og ta egne valg gjennom Jenteprosjektet. For 20 000 kan 50 jenter til få den samme opplevelsen.

Gå til innsamlingsaksjonen på Facebook   

Les mer om WHAE her