Bodil Kimsås og Gerd Tengbom forteller om tiden som frivillig på Tåsen seniorsenter.

Vi har besøkt Tåsen seniorsenter, et senter med en rekke ulike tilbud for eldre både på Tåsen – og de som reiser hit fra både Årvoll og Grefsen!

– De eldre «shopper» gjerne litt rundt for å finne de beste tilbudene, og hvilke middager som er billigst av de 3 seniorsentrene i Nordre Aker, forteller daglig leder Lene Fagerbakke. 

Fri og villig til å bidra

Tåsen Seniorsenter er et populært møtested for både ferske pensjonister, og de litt mer erfarne pensjonistene. Senteret har åpent hver ukedag, og tilbyr tjenester som frisør og fotpleie for dem som ønsker å bruke det. Det er rundt 3 frivillige på senteret hver dag, for at ting skal gå rundt. Noen er her oftere enn andre, og andre kommer og hjelper til når de kan. Senteret har til og med en frivillig datahjelp som er innom noen timer hver tirsdag og torsdag. Da kan brukerne få hjelp til å betale regninger, bestille reiser, eller andre ting de trenger hjelp til med mobil eller data.

– Det heter jo «fri» og «villig», så det er slik vi vil ha det her. Her må det være rom for å kunne bytte de vaktene en har, hvis en frivillig skal på reise, få besøk, eller noe annet, sier Fagerbakke.

Ut av de frivillige på senteret er det to som ikke er pensjonister, ellers er de andre frivillige mellom 70-85 år.

– Plutselig en dag, så kom det en spansk kvinne inn hit, som nettopp hadde flyttet til Norge og ville lære seg norsk. Hun er 28 år gammel og er her en dag i uken som frivillig, i tillegg til å lære seg litt norsk, sier Fagerbakke.

Image
Besøkende til Tåsen seniorsenter
På tirsdager og torsdager serveres det middag, og det er da det er flest besøkende på Tåsen seniorsenter.
Frivillig så lenge som mulig

Like før sommeren hadde Tåsen en frivillig gjennom alle odds: Bodil Kimsås. Hun er 92 år gammel, og har vært frivillig på senteret i 10-11 år forteller hun selv. Hun ville gi seg mens hun var på topp, men er likevel en fast besøkende til senteret.

 – Det var så hyggelig å treffe andre folk, nå som mange av mine venner er borte og jeg er alene, forteller en sprek 92-åring, og fortsetter:

– Gerd har vært frivillig lengre enn meg, men hun ga seg før min tid, sier Kimsås og peker på venninnen sin.

– Jeg ble frivillig på senteret da jeg ble pensjonist. Da jobbet jeg litt på kjøkkenet i tillegg til å arrangere en rekke reiser for de andre som besøker senteret. Vi har reist mye sammen! Forteller Gerd Tengbom (92).

Både Bodil og Gerd har vært fast frivillig på Tåsen Seniorsenter, hvor begge har vært innom kjøkkentjenesten. Gerd forteller at hun ville gjøre hva som helst, om det var å skrelle poteter, eller å sette sammen gruppereiser. 

Image
Utsiden av Tåsen seniorsenter.
Tåsen seniorsenter er lett å finne fram til, og har hatt fornøyde brukere helt siden 1985.

– Det var så fantastisk å være frivillig, jeg har møtt og hilst på mange hyggelige mennesker. Også ble jeg så godt mottatt – jeg fikk til og med avskjedspresang da jeg sluttet i mai, forteller Kimsås og fortsetter:

– Det å være alene er fryktelig, jeg liker å møte folk. Da var det godt å være frivillig her på Tåsen seniorsenter.

– Jeg synes det var så godt å bli kjent med alle disse menneskene, og alle turene jeg fikk ta dem med på, skyter Tengbom inn. 

Gerd og Bodil forteller at de til og med har tatt en tur til Lofoten sammen, og at senteret har betydd mye for dem sosialt. Gerd besøker senteret fire dager i uka, og spiser som regel middag her.

Frivilligheten betyr så mye for mange. En hjelper til der det trengs, og bistår med det en har av tid. Det er slik det skal være, det å være frivillig er og skal være en god følelse.

Praktisk informasjon om Tåsen Seniorsenter.

Tåsen Nordberg sanitetsforening både sitter i, og utpeker styret til seniorsenteret.