Maja Lauritsen avbildet i arbeidsuniformen til ambulansen.

– Jeg har ennå til gode å møte en person som ikke er glad for å ha tatt et førstehjelpskurs.

Dette sier Maja L. Lauritsen (25), som er best kjent fra NRKs TV-serie «113». I høst er hun Sanitetskvinnenes ambassadør for den nasjonale førstehjelpsdugnaden. Den norske befolkningen har blitt kjent med Maja gjennom både alvorlige og gode stunder i «113». Nå håper vi at hun i samarbeid med Sanitetskvinnene vil nå ut til mange med viktig kunnskap om førstehjelp og symptomer på alvorlig sykdom.

Førstehjelp og folkeopplysning

– Jeg håper at mitt bidrag kan være med på at vi når ut til flest mulig folk med dette svært viktige budskapet. Som ambulansefagarbeider kjenner jeg godt til flere av utfordringene, og det er dessverre mange som skulle ha ringt etter hjelp tidligere, eller som ikke ringer fordi de tror tilstanden ikke er så alvorlig som den er, sier Lauritsen.

Hvert år er det om lag 25.000 mennesker som får hjerteinfarkt og hjerneslag. Den nasjonale førstehjelpsdugnaden, «Sammen redder vi liv», går ut på å redusere dette antallet, og redde flere liv.

– Det viktigste vi formidler i denne kampanjen er hvor viktig det er å lære seg førstehjelp. Mange sier at «førstehjelpskurs er så kjedelig», men husk da på at det å kunne førstehjelp er en ekstra trygghet for deg selv og alle rundt deg. Enten du er hjemme eller på butikken så vet du aldri når dagen kommer hvor du trenger å kunne førstehjelp for å redde liv, forteller Lauritsen.

Inspirasjon til å redde liv

Lauritsen forteller at det var helt tilfeldig at hun endte opp som ambulansefagarbeider og ren flaks at hun ennå føler at det var rett. Nå jobber hun i en delt stilling som ressurskoordinator på AMK og som ambulansefagarbeider på ambulansen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø. I påvente av fast stilling på ambulansen i Tromsø tok Maja en bachelor i sykepleie.

– Det har jeg ikke angret på. Det har vært en god investering og det har åpnet mange muligheter for fremtiden, men også vært svært nyttig i arbeidshverdagen jeg har nå.

Lauritsen utdyper videre at yrket hun har kan være både fysisk og psykisk krevende.

– Det er derfor ingen selvfølge at dette er et arbeid jeg kan ha for resten av mitt liv, sier hun.

Ambassadør for Sanitetskvinnene

– Majas nærhet til folk, faglig dyktighet og vinnende utstråling er grunnen til at vi ønsket Maja med oss på laget. Det fikk vi, og vi er veldig takknemlige for at hun stiller opp for saken og Sanitetskvinnene. Ikke bare er hun dyktig, men hun formidler budskapet på en troverdig måte. Maja er en man stoler på, sier generalsekretær Grete Herlofson.

Lauritsen var først i tvil om hun skulle ta på seg ambassadørrollen for Norges største kvinneorganisasjon, men var sikker i avgjørelsen sin da hun leste seg opp på både førstehjelpsagendaen og Sanitetskvinnenes historie.

– Da tenkte jeg at dette må jeg være med på. Dette er viktig folkeopplysning som vi må få ut sammen, sier Lauritsen.

Som ambassadør for Norges største kvinneorganisasjon var det ønskelig med et forbilde for unge, men likevel en troverdig person for alle aldre. Lauritsen har et vidt spekter av erfaringer, og hun har sett hvor mye førstehjelp betyr for å redde et liv. En dag som ambulansefagarbeider er likevel uforutsigbar.

– Jeg er glad i jobben min. Vi får muligheten til å være tilstede i andre menneskers beste, og kanskje verste øyeblikk i livet. Vi kommer på jobb og vet aldri hvordan vakta vil bli. Kanskje starter vi med å rykke ut på en hjertestans, og kanskje avslutter vi med en fødsel. To helt forskjellige ytterpunkt i livet, avslutter Lauritsen.

Sanitetskvinnene ønsker Maja hjertelig velkommen på laget. Vi gleder oss til et godt samarbeid!

Les mer om Sanitetskvinnenes førstehjelpsdugnad her