
Lørdag 15. juni offentliggjorde ExtraStiftelsen hvilke prosjekter som får innvilget støtte gjennom ordningen Helse vår 2019. Norske Kvinners Sanitetsforening får nærmere 2,7 millioner kroner i støtte til tre helseprosjekter:
- Dig In – smart mat for ungdom, år 1: 893 000 kr, år 2: 883 000 kr
- Behovsanalyse likeverdige helsetjenester, 724 000 kr
- E-læringskurs – bekkenbunnsdysfunksjon, 189 000 kr
Dig In – smart mat for ungdom
Forskning viser at ungdom som flytter alene på hybel sliter med overgangen til alenetilværelsen. Samtidig viser Ungkost 3 (en norsk kostholdsundersøkelse) at ungdom har et for høyt inntak av mettet fett og tilsatt sukker og et for lavt inntak av frukt, grønnsaker og fisk.
Dig In – smart mat for ungdom er en videreutvikling av et pågående prosjekt ledet av Beate Østengen i sekretariatet hos Sanitetskvinnene. Prosjektet skal gi borteboende ungdom opplæring i matlaging, økonomistyring og tips til å mestre alenetilværelsen med frivillig hjelp fra Sanitetskvinner landet rundt. Målet er å etablere gode vaner, og spesielt kostvaner, i tidlig alder, som ungdommen tar med seg inn i voksenlivet. Samtidig ønsker Sanitetskvinnene å gi ungdom, som fort kan falle utenfor, en sosial arena for læring og mestring gjennom kokkekveldene, men også gjennom temakveldene som kan åpne for refleksjon og dialog.
Behovsanalyse likeverdige helsetjenester - kvinnehelsehus
Mennesker med minoritetsbakgrunn oppsøker i mindre grad helsetjenester og har mindre kunnskap om sine helserettigheter innenfor seksuell og reproduktiv helse enn etniske nordmenn. Heller ikke alle norske kvinner i en ny eller sårbar situasjon opplever tilgang til fellesskapet.
Sanitetskvinnene er særlig opptatt av kvinners helse og tilgang til likeverdige helsetjenester. I prosjektet skal det utføres en behovsanalyse i Bergen og omegn for å kartlegge hvilke typer tjenester et lavterskel frivillig drevet kvinnehelsehus bør inneholde for å utjevne disse forskjellene.
E-læringskurs – bekkenbunnsdysfunksjon
Mellom tre til seks prosent av alle kvinner har symptomatisk organprolaps og mange opplever ofte samtidige tarm- og urinveisdysfunksjoner. Bekkensenteret ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har levert et e-læringstilbud til sine pasienter og helsepersonell i over åtte år. Erfaringene er svært gode, og prosjekter så langt har dokumentert at e-læring er et viktig tilbud som dekker behovet for å øke pasientmedvirkning og kunnskap hos pasient om bekkenbunnsdysfunksjoner.
I det nye prosjektet skal det utvikles og publiseres et e-læringskurs på Bekkensenterets (Ahus) nettside, rettet mot pasienter og helsearbeidere, både i spesialisthelse- og i primærhelsetjenesten. Kurset omfatter både e-læringskurs og 3D animasjonsfilmer om genitalt prolaps og bekkenbunnsdysfunksjoner. Kurset vil inkludere undervisning om anatomi, konservative tiltak, ikke-konservative tiltak, livskvalitet, seksualitet og bekkenbunnstrening og skal oversettes til urdu, pashto og polsk.