En gjeng damer rundt flere langbord med god mat

Nærbø Sanitetsforening har fått om lag 70 nye medlemmer i perioden mellom desember 2018 og mai 2019. De satser på å engasjere potensielle medlemmer, og fokuserer på medlemspleie slik at de nye medlemmene blir sett.

Toini Underhaug, leder av Nærbø sanitetsforening, ble kontaktet av Merethe Elin Kvia like før jul i 2018. Merethe spurte Toini om hun ikke kunne tenke seg å bli medlem i lokalforeningen. Stemoren til Merethe, Reidun Kvia, var nemlig på jakt etter nye folk som ville bli med i styret fra 2019.

– Jeg meldte meg inn for første gang for tre år siden. Jeg hørte ingenting fra lokalforeningen, og bestemte meg for å melde meg ut. Jeg ga det en ny sjanse da Merethe kontaktet meg, sier Toini.

Fra nytt medlem til leder

Merethe Elin Kvia og Annette Jensen Gimre ble invitert av styret til å delta på fylkessamlingen i Bergen 9.-11. november i 2018. Der ble de utfordret til å verve et nytt medlem hver. De ble ivrige og ønsket å verve flest mulig denne helgen. De laget en felles invitasjon som de sendte ut på Messenger til vennene sine, en invitasjon de har brukt videre på samlingen i Stavanger i år.

Toini Underhaug er et resultat av denne vervingen, etter at hun først ble medlem i Nærbø Sanitetsforening for rundt tre år siden. Hun mottok velkomstmail fra Sanitetskvinnene sentralt, men savnet at Nærbø sanitetsforening tok henne imot lokalt og hun avsluttet medlemskapet. Kort tid etter hun var meldt inn, ble hun også tilbudt verv i styret.

– Jeg sa ja til verv i styret, uten å helt vite hva slags verv det var og ble i ettertid spurt om jeg kunne ta ledervervet for to år, noe jeg synes er en fin tid å binde seg om gangen, sier Toini.

Et av kravene for å ta på seg dette ansvaret var at avtroppende leder, Reidun Kvia, skulle fortsette i styret. Reidun Kvia og Haldis Obrestad står også bak jubileumsboken til Nærbø sanitetsforening, samme bok som blir delt ut til nye medlemmer.

– Det er viktig at vi tar vare på historien, og inkluderer og lærer av de som har ledet før oss. Nærbø Sanitetsforening hadde 100-års jubileum i 2014, og da betyr det mye å ha tidligere leder med oss på laget så lenge som mulig.

Fremragende medlemspleie

Lokalforeningen har siden desember 2018 fått rundt 70 nye medlemmer, ti ble vervet da de solgte maiblomster på den lokale Coop-butikken.

– Da vi skulle selge maiblomster, var vi like opptatte av å verve nye medlemmer som å selge, forteller Toini om siste gruppe nyinnmeldte Sanitetskvinner.

Tre styremedlemmer stilte opp på Coop’en, og møtet med kjente og kjære bidro til at damene fikk bruke nettverket sitt til å verve nye medlemmer. Det er nemlig slik mye av vervingen er basert på nettverket til medlemmene. Sanitetskvinnene på Nærbø sørger for å fortelle om Norske Kvinners Sanitetsforening og arbeidet vi gjør nasjonalt og lokalt. De potensielle medlemmene lytter, og ender fort opp som medlem de og!

– Det er viktig å tørre å snakke med folk. Fortell dem om Saniteten, vis at du er engasjert, oppfordrer Toini.

En kan ikke være redd for at folk ikke er interesserte i å høre på hva Norges største kvinneorganisasjon gjør. Det er likevel bra å starte vervedugnaden via sine egne nettverk, som deretter sprer seg gjennom andres nettverk. På denne måten kan vi klare å nå målet med 50 000 medlemmer i 2020!

Aktiviteter som inkluderer

Toini understreker også at det er lurt å vise medlemmene at lokalforeningen har aktiviteter og arrangementer, slik som deres «Afternoon Tea Party» uten møteplikt.

Arrangementer og møter må interessere og engasjere medlemmene, slik at de selv velger å bli med. Afternoon Tea Party var Nærbøs første offisielle arrangement for gamle, nye og potensielle medlemmer.

Image
Damer på Afternoon Tea Party med Nærbø SF

Afternoon Tea Party var et nytt initiativ og ble arrangert 25.mai, og Toini ønsket alle velkommen til en formiddag med andre sanitetskvinner. Lokalforeningen samarbeidet med Kafe Jærbuen – hvor eieren gledet seg til å gjøre klart for de 42 gjestene. De oppmøtte fikk nærmere informasjon om hva Nærbø sanitetsforening gjør for lokalmiljøet, og hvordan de med resten av Sanitetskvinnene bidrar til å bedre kvinner og barns levevilkår nasjonalt.

– Jeg var ikke klar over at Saniteten stod bak så mange av de gode tiltakene som blir gjort i nærmiljøet. Nå som jeg har lært mer om Saniteten og dens betydning, er jeg glad jeg ble medlem, fortalte Karen Underhaug (35).

Det ble servert snitter og kaker, te og kaffe – og bobler til de som ønsket det. Nærbø sanitetsforening melder at gjestene storkoste seg og samtalene gikk som det suste. Med positive tilbakemeldinger fra både nye og gamle medlemmer, så er det ikke sikkert dette er siste «Afternoon Tea Party» Nærbø sanitetsforening vil arrangere.

– Kjekt å få være med og få et lite innblikk i hva Saniteten går ut på. Veldig mange unge som meg vet ikke helt hva Saniteten er, vi vet kun om skolefrokosten på ungdomsskolen. Det ble servert knallgod mat, og jeg koste meg, var tilbakemeldingen fra Elen Maria Gudmestad (19).

Målrettet for framtiden

Nærbø Sanitetsforening ble stiftet i 1914, og lokalforeningen utvikler seg hele tiden. Avtroppende styret har gjort en glimrende jobb ved å holde liv i aktivitetene lokalforeningen tilbyr – uke etter uke!

– Vi har noen aktiviteter hver uke, slik som gåtur og kafé. På grunn av at disse aktivitetene går så bra, gir det oss en god mulighet til å fokusere på hvilke frivillige aktiviteter vi skal starte med. Aller først er det viktig å få nok medlemmer med til å engasjere seg i aktivitetene, påpeker Toini.

Image
Innhold i velkomstpakken til NSF

Toini ønsker at alle medlemmer – nye som gamle – skal føle at de blir tatt vare på i lokalforeningen sin. Uavhengig av hva slags medlemskap de har, så skal terskelen være lav for å delta. Nærbø har også innført en veldig fin og hyggelig måte å ta imot nye medlemmer ved å gi dem en velkomstgave i postkassen! Denne velkomstgaven inneholder en medlemspin, bok om Nærbø sanitetsforening – som ble skrevet i forbindelse med 100års jubileet deres – og et brev som ønsker dem velkommen. Forfatterne av boken, Reidun Kvia og Haldis Obrestad, har også delt ut bøker jevnlig siden 2014. Toini sier hun møter ofte folk som refererer til jubileumsboken når de snakker om lokalforeningen.

– Det var en slik type velkomst jeg savnet da jeg først meldte meg inn for tre år siden. I brevet skriver jeg at jeg håper de vil bruke medlemsnålen like ofte som det jeg gjør, som kanskje bidrar til å øke deres engasjement, sier hun.

Image
Velkomspakke NSF

Styret startet med å levere pakken på døren, men det ble vanskelig å overraske de nye medlemmene da de måtte finne tidspunkt som passet både styret og de nye medlemmene. De får likevel gode tilbakemeldinger fra de som mottar gave i postkassen! Dersom det kun er et eller to nye medlemmer, så leverer Toini ut velkomstgavene selv.

– Det er ikke nødvendig med en stor gave til de nye medlemmene, en telefon er mer enn nok. Vi har valgt velkomstgave fordi vi har en flott historiebok om sanitetsforeningen vår, som ble skrevet av to av våre egne Sanitetskvinner, sier hun.

Hvordan klarer Nærbø å verve så mange?

Toini forteller at det er viktig å ikke være redd for å snakke med folk. Ikke tenk at «hun er sikkert ikke interessert, det blir så masete å spørre». Få de potensielle medlemmene til å kikke på nettsidene til Sanitetskvinnene – der finner lett ut hva vi står for, og hva vi jobber for. På sikt kan det være vanskelig å verve nye medlemmer basert på sitt nettverk.

– Vær engasjert, tør å snakke om din lokalforening, og meld dem inn ved å bruke vervekupongen slik at de slipper å gjøre noe, tipser Toini andre lokalforeninger om.

Ønsk nye medlemmer velkommen! Ta opp telefonen, send et brev, eller lag en liten velkomstpakke slik Nærbø Sanitetsforening har gjort. Dette kan være det lille ekstra som får et medlem til å bli et aktivt medlem, som engasjerer seg like mye for Sanitetskvinnenes arbeid som det du gjør.