Barneskoleelever får servert skolefrokost med Sanitetskvinnene og lærere. De fikk også refleksvester.

– Når ungene får servert maten på bordet og sitter sammen med andre og spiser, så spiser de godt og du ser de koser seg, sier Aina Lyngli, nestleder i Holmsnes og Sandnes sanitetsforening, som har servert skolebarn frokost siden 1996.

– Skolefrokost er en aktivitet som er godt innarbeidet. På Sandnes skole setter de av lokaler til oss, skolekjøkkenet og kantina. Hele skolen får frokost, også de ansatte. Klassene kommer til oppsatte klokkeslett samme med sin kontaktlærer, sier  Lyngli. Hun legger til at maten serveres med faglig innhold.

– Vi har blant annet opplyst dem hvor viktig det er med god håndhygiene for å forebygge smitte, sier Lyngli. 

– Under N.K.S. sitt 100 års jubileum var det fokus på barn og unge, og vår forening fant ut at det å servere skolefrokost er en nyttig og gjennomførbar aktivitet, sier hun.

Stolt tradisjon

Når Holmsnes og Sandnes Sanitetsforening serveres skolefrokost for bygdas elever er det med røtter tilbake til forrige århundre. Vi har alltid hatt barn og unge i første rekke innen vår forebyggende helsearbeid.

Ulike tider har like utfordringer, men av ulike årsaker. Allerede på 1900-tallet sto vi for skolemat. Den gangen var barn bleke, underernærte og tuberkulosen herjet. I dag er det fortsatt behov for skolefrokost, men nå fordi barn og unge trenger å lære hva som er sunt og godt for kroppen, slik at de velger riktig mat.

Skolebarn ved flere hundre skoler har fått servert frokost av sanitetskvinner i mer enn 300 lokalforeninger. Noen foreninger serverer frokost eller lunsj hver eneste uke, andre én eller to gang i løpet av året. Flere foreninger har også andre aktiviteter for å fremme sunt kosthold blant skolebarn, som frukt og grønnsaker til skolebarn, matpakkedag, varm skolemat og suppeutdeling til russ.