Org.leder med to representanter fra Ørland sanitetslag

Ørland Sanitetslag er tildelt pris fra Jon og Unni Dørsjø's minnefond, for sitt inkluderingsarbeid. – Tusen takk for gode ord. Det er alltid artig å få ros, sa Toril Reitan, leder av sanitetslaget.

I sin takketale forsikret Toril Reitan at det flotte diplomet, skal henge et sted der alle kan se det. For fire år siden kunne de hente hjem prisen for årets forening, og den henger på Kløverstua som er i bruk av flere.
- Her skal også Dørsjøprisene henge, da det er ingen som får se diplomet hvis det henger inne på et kontor, sa Reitan.

Hyller mangfoldet

Prisen ble delt ut av organisasjonsleder Ellen-Sofie Egeland i forbindelse med landsstyremøte fredag 22.mars.
– Vi er veldig glade for at dere, Toril Reitan og Tove-Rigmor Berg hadde anledning til å komme hit i dag og motta prisen. Dere i Ørland er jo ikke helt fremmed for å vinne priser, ettersom dere vant prisen Årets Sanitetsforening i 2015, men nå er det Dørsjø-prisen det handler om, og prisen er en hyllest til integreringsarbeidet dere gjør for, og med lokalsamfunnet deres. Juryen har lagt vekt på at Ørland sanitetslag har en sterk forankring i sitt lokalsamfunn. Da de første flyktningene ble bosatt på Ørland, startet de nesten umiddelbart med Språkvenn (den gang SESAM).  For sitt arbeid «Hverdagsintegrering mellom himmel og hav» søkte de beskjeden støtte gjennom ExtraExpress, og fikk det. Med disse midlene har de arrangert strikkekafeer, matlaging og turer, sa organisasjonsleder Egeland.

Lærer bort bilkjøring

Lagets aktiviteter stopper ikke her. Sanitetskvinnene har også kjøreopplæring på frivillig basis. 

– Da N.K.S. fikk midler til et inkluderende grønnsakshageprosjekt, var Ørland en av de første som meldte sin interesse. Senere har de også arrangert sykkelkurs for kvinnelige flyktninger, for å nevne noe. Foreningen har ikke holdt lenge på med integrerings- og inkluderingsarbeid, men de er svært engasjerte og tar imot nye ideer med åpne armer. Takk for at dere er modige i arbeidet dere gjør, og vi blir ydmyke og stolte av måten dere bidrar til å gjøre Norske Kvinners Sanitetsforening til en stadig bedre og mer aktuell organisasjon for befolkningen i landet vårt. Vi gleder oss til å følge arbeidet deres fremover. Kjære Ørland Sanitetslag, gratulerer, sa Egeland, da hun overrakte diplom, og blomster. Prisen på 10 000 kroner er allerede på vei over til lagets bankkonto.

Opprettet i 1999

Jon og Unni Dørsjøs minnefond ble opprettet i 1999 for å hedre sanitetskvinners arbeid for eldre og/eller barn av innvandrere i Norge. Dørsjø-prisen ble utdelt første gang i 2001, og fram til 2009 ble prisen delt ut årlig. Selv om det i statuttene åpnes opp for at arbeid for eldre kan hedres, har vinnerne hvert år vært tydelige aktører innenfor integreringsfeltet. Shabana Rehman var den første vinneren i 2001, da hun fikk prisen for sitt engasjement mot gjengkriminalitet og vold. Andre tydelige stemmer som har mottatt prisen er Kadra Noor og Safia Yusuf Abdi som begge blant annet har kjempet mot kjønnslemlesting av kvinner, for å nevne noen.