To unge gutter spiller fotball sammen

Asef og Zahid dribler fotballen raskt over kunstgressbanen i Drammen. De drømmer om å følge i fotsporene til Messi og Ronaldo. Da må de trene.

En lav kveldssol kaster et gyllent lys over fotballbanen i Drammen. Ute på banen er to lag med over 60 gutter og tilsvarende antall fotballer i full aktivitet. To av guttene er brødrene Asef (13) og Zahid (12).

Brødrene begynte å spille fotball en måned etter at de kom til Norge for ett og et halvt år siden. Før det spilte de ofte ute i gatene i Afghanistan.

– Asef og Zahid er veldig glade for å spille fotball. I begynnelsen var det nok litt uvant for dem å spille på et organisert lag, de var vant til å spille fritt ute i gatene. Her lærer de mye og ser at de kanskje kan ha en fremtid, forteller moren deres, Soriya.

Full aktivitet med syv barn

Soriya flyktet til Norge etter å ha mistet mannen sin i krigshandlinger i Afghanistan. Som alenemor for syv barn i alderen 5 til 16 år har hun hendene fulle.

– Alle de fem eldste sønnene mine spiller fotball, den yngste er fortsatt for liten. Datteren min skal også begynne med en fritidsaktivitet, fortsetter hun.

Selv er Soriya godt i gang med introduksjonskurs og håper å få en jobb der hun kan hjelpe andre. Både hun og barna er glade for å ha en fremtid i Norge, men det koster å delta på fritidsaktiviteter.

Fotballglede

Soriya og barna er glade for å ha en fremtid i Norge. Foto: Per-Åge Eriksen.


Støtte til treningsavgift og utstyr

Tall fra SSB (2016) viser at barnefattigdommen i Norge har vært økende siden begynnelsen av 2000-tallet. Fra 2013 økte antallet fra 84 000 til 100 000 i 2016. Fattigdommen blant barn er nå høyere og vokser raskere enn fattigdom blant voksne. I Norge kan en oppvekst i fattigdom bety å måtte gi avkall på en del fritidsaktiviteter pga. økonomi. 

For Soriya er treningsavgift og utstyr til fotballtrening for alle de fem sønnene mer enn hun kan dekke. Med støtte fra Sanitetskvinnenen får alle barna til Soriya delta i aktiviteter på lik linje med alle andre barn.