Generalsekretær Grete Herlofson med fastelavnsris

– Kjøper du et fastelavnsris av oss går hver krone til gode tiltak i ditt lokalmiljø og forskning på sykdommer som oftest rammer kvinner, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Søndag 11. februar er det fastelavn og Sanitetskvinnenes fastelavnsris setter farge på mange tusen norske hjem. Det har de gjort siden Sanitetskvinnene hentet fastelavnsriset til Norge i 1946. Siden den gang har det vært en av våre viktigste inntektskilder.

Gode lokale tiltak

Norske Kvinners Sanitetsforening er landets største kvinneorganisasjon, og det har den vært siden 1896. Våre frivillige i 650 lokalforeninger står på for et trygt og inkluderende lokalsamfunn.

– Sanitetskvinnene bekjemper ensomhet og inviterer alle med. Ved å sørge for at minoritetskvinner får praktisert norsk, gjør Sanitetskvinnene veien til jobb og et selvstendig liv kortere. Mange blir sittende inne fordi de ikke kommer over dørstokkmila alene. Derfor har vi Kløvertur over 100 steder som passer for alle. Gjennom Lesevenn blir barnehagebarn og elever i lavere klassetrinn tatt med inn i bøkenes magiske verden og får kontakt med trygge voksne. Når alarmen går i kommunene står 3 000 Sanitetskvinner over hele landet klare med hus, mat og omsorg, sier Herlofson.

Ulike helseutfordringer

Sanitetskvinnene knytter fastelavnsris som bidrar til å finansiere forskning som gir livsviktig kunnskap om kvinners helse. Og fjæra redder liv. I år forventer vi å selge fastelavnsris for 10-12 millioner kroner.

I løpet av de 15 siste årene har Norske Kvinners Sanitetsforening gitt langt over 150 millioner kroner til forskning på kvinners helse og livsvilkår der salg av fastelavnsris er den viktigste inntektskilden.

– En bjørkekvist med fjær finansierer forskning som tetter kritiske kunnskapshull. Fortsatt er det store kunnskapshull om kvinners helse, det gjør vi noe med, sier generalsekretær Herlofson.

Et eksempel er at det forskes på hvorfor de fleste betennelsessykdommer, som leddgikt, gir økt risiko for hjerteproblemer. Videre er det forsket på å fjerne friske kvinnelige organer for å forbygge arvelig kreft.

– Alle områdene der jenter og kvinner dominerer, blir dessverre underprioritert både når det gjelder forskning og behandling. På bakgrunn av utredninger, undersøkelser og forskningsmateriale, har vi i dag mer enn nok grunnlag til å fastslå dette, sier Herlofson.

Sanitetskvinnene bidrar til å utjevne helseforskjeller.

– Kjøper du et fastelavnsris bidrar du i dugnaden for bedre kvinnehelse og et likeverdig samfunn, avslutter Herlofson.