Bilde av Amarech Tafa fra Etiopia.

«Da jeg ba om penger for å kjøpe stearinlys, ble han rasende og dynket meg i bensin». Amarechs ektemann viste seg å være en helt annen enn han hadde utgitt seg for å være.

18 år gammel ble Amarech giftet bort til en som skulle være en god, kristen mann. Da Amarech oppdaget at hun ble kone nummer to, var det ingen vei tilbake.

– Den dagen skjønte jeg at fremtiden min lå i ruiner, sier Amarech.

Det var tanten hennes som hadde anbefalt henne å gifte seg med denne mannen fra Gulele utenfor Addis Ababa i Etiopia. At han både var gift fra før og hadde et barn, var det ingen som sa noe om.

– Han endret seg med det samme jeg flyttet inn – kjeftet på meg for alt mulig, ga meg aldri penger og slo meg for den minste ting.

En dag de var tomme for stearinlys, ba Amarech om penger så hun kunne kjøpe noen nye. Mannen ble rasende og dynket både henne og huset i bensin.

– Jeg skrek alt jeg maktet, slik at naboene kom løpende til. Det reddet livet mitt. Etter dette spurte jeg aldri mer om penger.

Amarech fikk etter hvert fem barn og hun livnærte disse ved å sanke ved og ta ulike strøjobber. Mannen brydde seg ikke om dem i det hele tatt. For et år siden fikk Amarech fjernet blindtarmen. Arret var ikke engang grodd før mannen begynte å slå henne igjen. Dette så den ene datteren, og da hun prøvde å gå imellom ble også hun banket.

– Datteren min gikk til politiet og min mann ble ilagt besøksforbud mot henne. Da jeg skulle gjøre det samme, ble jeg stoppet av naboer som advarte om at alt ville bare bli mye verre hvis jeg snakket med politiet.

Det finnes imidlertid et lite lyspunkt i livet hennes. Amarech har nemlig blitt medlem av kvinneorganisasjonen WHAE, Women’s Health Organization of Ethiopia (WHAE). Her lærer Amarech om helse, hygiene og mye annet. Og ikke minst – hun får ta del i et kvinnefellesskap.

– Men dette med WHAE, det aner min mann ingenting om!

Historien til Amarech er en del av Fokus kampanje for å avskaffe straffefrihet for vold mot kvinner. Signer oppropet her!