Bilde av Getene Soke fra Etiopia.

«Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå meg». For Getene endret livet seg på alle måter da hun ble med i en frivillig kvinneorganisasjon.

En gang ble Getene slått så hardt av ektemannen at hun fikk nedsatt hørsel på begge ørene. Trebarnsmoren, som bor utenfor Addis Ababa i Etiopia, vet så altfor godt hva det innebærer å være fattig kvinne uten egen inntekt.

– Mannen min pleide å slå meg regelmessig. Det var mye høylytt krangling hjemme hos oss, og det hendte at naboer kom meg og barna til unnsetning. Men ofte gjorde det bare vondt verre, for mannen min mislikte sterkt at noen utenforstående ga ham beskjed om at han hadde gjort noe galt.

Getene var 18 år da hun giftet seg. Hun bosatte seg med mann og svigermor i Gulele utenfor Addis Ababa i Etiopia. Daglig stod hun opp klokken 03 for å sanke ved. Familien var svært fattig og Getene mistet et 4 måneder gammelt spedbarn på grunn av underernæring.

– En morgen jeg stod opp for å lage frokost slo mannen min meg på høyre side av ansiktet, slik at hørselen på begge ørene ble hemmet. Men jeg turte ikke å fortelle om det til noen, og jeg oppsøkte ikke lege. Jeg følte meg helt hjelpeløs. Da dette skjedde var jeg gravid, men kroppen min klarte ikke å håndtere alt stresset og jeg hadde en spontanabort.

Noen måneder senere kom kvinner fra WHAE (Women’s Health Organization of Ethiopia, som er Sanitetskvinnenes søsterorganisasjon) til Gulele for å rekruttere nye medlemmer. Det at Getene vervet seg den dagen, endret livet hennes betraktelig.

Gjennom WHAE fikk Getene opplæring i helse, familieplanlegging og entreprenørskap. Hun lærte å veve og lever i dag av vevingen. Nå sparer hun til egen bolig. Hun har også fått behandling for hørselsproblemene.

– Etter at jeg begynte å tjene egne penger, har mannen min sluttet å slå og han har også begynt å respektere mine valg. I dag lever jeg et lykkelig liv.

Historien til Getene er en del av Fokus kampanje for å avskaffe straffefrihet for vold mot kvinner. Signer oppropet her!