Fire personer på kløvertur ved en båthavn.

Takket være Sanitetskvinnene i Svolvær kommer de eldre på omsorgssenteret seg ut på Kløvertur i frisk luft, en gang i uken når været tillater det.

– Dette tilbudet er gull verdt for oss, og det er en gave til de eldre som bor på her på omsorgssenteret. Hver onsdag siden i våres har Sanitetskvinnene sørget for at vi nå har en turgruppe. Akkurat nå er det pause siden det er kaldvær, men vi har fast kontakt slik av hvis det blir en godværsdag, så kommer de. Uten Sanitetskvinnene hadde ikke de eldre fått kommet ut på en slik tur, da vi ansatte ikke har mulighet til å ta de med, sier avdelingsleder Eli-Janne Larsen ved Svolvær omsorgssenter.

Turgruppa har en fast løype, og den går blant annet innom havna.

– Noen av de eldre går, og andre er avhengig av rullestol, sier Larsen.

Både ansatte og eldre setter pris på turene som gir frisk luft og litt vind i håret.

117 foreninger

– Det er Kløverturer over hele landet. Det er stor variasjon, i Svolvær går de en ukentlig formiddagstur med beboere på omsorgssenteret, i Egersund har det vært barselgrupper og besteforeldre på Kløvertur, og i Langfjordbotn i Finnmark er det scootertur, sier seniorrådgiver May Britt Buhaug.

Kløvertur er et lavterskeltilbud i regi av sanitetskvinnene, men alle kan være med. Det skal være enkelt å komme seg ut og få en utendørsopplevelse og være sammen med andre. Når vi nå er inne i kaldere og mørkere dager er det ekstra godt å ha et påskudd til å komme seg ut.

– Alle vet at det er viktig å være i aktivitet, men de fleste av oss kjenner vel på at det er lettere når man er sammen med andre og når turen har et mål. Derfor er Kløvertur viktig både sosialt og for å få rørt på seg, og det er viktigere jo eldre man er. Litt er bedre enn ingenting, påpeker Buhaug.