Johanna (ei jente som sitter i rullestol) og miljøarbeider Lindi setter siste pynt på pepperkakehuset.

Johanna (19) er ikke i tvil: Når «snøen» er på plass skal taket pyntes med non-stop og så er det smågodtet sin tur til å pryde pepperkakehuset.

Sammen med miljøarbeider, Lindy Irgens, begynner pepperkakehuset å ta form. Hvert år leverer Johanna sitt bidrag til den verdensberømte Pepperkakebyen i Bergen.

19-åringen er en av syv multifunksjonshemmede barn og unge som har Fayehagen som sitt ekstra hjem. Takket være Bergen Sanitetsforening har kommunen en unik spesialavlastningsbolig, som er drevet av en ideell aktør.

I det vakre og ærverdige huset har det vært barn og unge siden 1958, da Sanitetskvinnene kjøpte det av en av byens finere familier og etablerte et tilbud til Cerebral Pareserammede.

Din dag på din måte

– Vårt motto er Din dag på din måte, sier daglig leder Anders Maanum, som har jobbet på Fayehagen siden 1979.

N.K.S. Fayehagen har syv plasser for multifunksjonshemmede i alderen 12 til rundt 30 år. Behovet for avlastning er forskjellig fra familie til familie. Noen er på helgeavlastning, mens andre bor der i en uke og er hjemme i tre uker. I tillegg har Fayehagen også mulighet til akuttplasseringer.

– Vi er i dag et tilbud for 24 familier. Det er ikke de samme syv som bor her hele tiden, men det rokkeres. Her har de et tilbud så lenge de bor hjemme, helt fremt til foreldre/pårørende mener de er på tide at barnet flytter inn i en omsorgsbolig. Dette varierer fra familie til familie. Hos oss skal de ha en aktiv hverdag. Om dagen er beboerne på skole eller på jobb i de bydelene de bor i. Når dagens er over kommer de hit. Hva slags aktiviteter de skal gjøre på fritiden er det dem selv og familien som bestemmer. Enkelte skal kanskje ha det rolig og ikke så mye stimuli, mens andre ønsker aktiviteter, opplyser Anders Maanum.

Johanna er en av dem som etter et kort hvil, vil opp å gjøre. 19-åringen er glad i musikk og liker å male.

Trygt og godt

Et hjem skal oppleves som trygt og godt, og Fayehagen er ikke noe unntak. Dette ivaretas gjennom brukermedvirkning, forutsigbarhet og engasjement.

– For hver beboer er det utviklet en perm som inneholder alt fra mat de liker, eventuelt ikke skal ha. Noen går på dietter av hensyn til tilleggs-sykdommer. Her står det litt om interesser og hva de liker å gjøre. Siden mange av brukerne ikke har et verbalt språk, må vi også lære kroppsspråket deres slik av vi forstår hva de prøver å si oss, fremholder Maanum.

Fayehagen har også ei stjernekokke på laget. Lisbeth Benjaminsen har vært ansatt omtrent like lenge som Maanum, og hun sørger for at duften av hjemmebakte brød sprer seg i hele huset.

– Til huset hører en flott hage, som rommer en sansehage med frukt og bær. Det blir høstet, saftet og syltet. Mye av maten vi serverer lages fra bunnen av, sier Maanum.

Hver adventssøndag vil dele en julehistorie fra en våre foreninger som gleder andre til jul. Med ønske om en god førjulstid!