Vrådal sanitetsforening har Dig In med en stor gruppe ungdommer som lærer å lage mat.

– Vi tenkte slik at kom det to, så kom det to ungdommer. Men det kom elleve jenter og gutter som ville lære å lage sunn, god og billig mat.

Det sier Nina Krossli, leder av Vrådal sanitetslag, etter at laget arrangerte matkurset «Dig in – sunn mat for ungdom» på kjøkkenet i kommunens oppvekstsenter.

Flere tusen bor alene

I dag bor flere tusen unge mennesker mellom 15-20 år alene på hybel, hybelhus eller i bofellesskap (SSB). Det er de som bor grisgrendt og må flytte nærmere videregående skole eller studiene.

 Det å bo alene og klare seg selv kan by på en rekke utfordringer. Hvordan unngå at matbudsjettet ryker og «Hva skal jeg lage til middag i dag?», er noen av dem. Når mor eller far ikke lenger har hovedansvaret for den daglige føden, kan det være lett å ty til ferdiglaget mat eller droppe hovedmåltid.

– Her i Vårdal må ungene flytte hjemme fra for å gå på skole fra de er 15 års-alderen. Derfor holdt vi kurset i august før skolestart, forteller Krossli.

Kokken og banken

Hun allierte seg med kokken Frank, som til daglig er å finne på Vrådal Skisenter, og han tente på ideen.

Ungdommene fikk med seg mange gode tips, som å bruke god olje og krydder for å sette smak på maten for en billig penge.

– Det var fokus på god og sunn mat på lavbudsjett, og ungdommen fikk med seg tips og råd om grønnsaker, fisk, bønner og annen proteinrik og sunn mat. Vi skal følge opp med flere kurs, og da skal Frank lære hvordan en tilbereder selvfisket fisk. Kurset må holdes i skoleferien, for da er ungdommen hjemme, sier Krossli.

Med på laget var også den lokale banken.

– De stilte med et proft oppsatt husholdningsbudsjett, opplyser hun.

Sanitetskvinnene i Vrådal har fått gode tilbakemeldinger på kurset fra foreldre som har rapport om ungdommer som kom hjem, og begynte å kokkelere med det de fant i kjøleskapet. Akkurat slik de hadde lært på kurset.

– Vi har til og med fått forespørsel var voksne om vi kan holde lignende kurs for dem, det har vi sagt nei til, smiler Nina Krossli.