Bilde av Gunn Bente Knudsen som vil bli Ressursvenn når Hammerfest sanitetsforening starter opp.

– Hadde jeg hatt en Ressursvenn, hadde jeg nok ikke reist tilbake til voldsmannen, gang på gang. Det å ha noen som tror på deg, og vil støtte er kjempeviktig, sier Gunn Bente Knudsen fra Hammerfest.

Kvinner som lever i voldelige forhold reiser tilbake til hjemmet og han som sparker lugger og tar kvelertak. Alternativet er å være helt alene med angst, kaos og uforutsigbare dager. Ofte er kvinnene manipulert og har ingen tro på at de har en egen verdi.

Angsten for å være alene

– Hjemme visste jeg hva som ventet meg. Det var noe som var forutsigbart. Hver gang følte jeg meg som verdens dårligste mor, og jeg fryktet for hva som kunne skje med barna mine. Når du bryter med en voldelig partner, har du også brutt eller mistet kontakt med familien. Du er helt alene. Det er opplevelsen av å være helte alene, som gjør at kvinner reiser tilbake, forklarer Knudsen.

I flere år levde hun med en dødsangst. Til slutt lykkes hun i å komme fri fra det voldelige forholdet, og en partner som gjorde at hun og barna bodde på kode 6 – som er samfunnets sterkeste grad av beskyttelse.

Vil hjelpe andre

Dette er nå snart 20 år siden. I dag jobber Gunn Bente Knudsen på Krisesenteret i Hammerfest. 57-åringen har også sagt seg villig til å være med når N.K.S. skal starte opp med prosjektet Ressursvenn i Hammerfest.

– Jeg er glad for at jeg kan bruke min historie til noe fornuftig. Jeg vet at kvinner som lever med en voldelig partner befinner seg i en hverdag preget av galskap og surrealisme. Derfor vet jeg også hvor viktig det er å ha den ene som representerer noe helt normalt i hverdagen, sier hun.