Fru Timian (blogger) holder foredrag for Varaldsøy sanitetslag.

En av landets mest populære matbloggere, Fru Timian, var en av de tre førstepremiene i vårens store vervekonkurranse.

Den som vant et besøk av Fru Timian, med et velsmakende foredrag om god hverdagsmat, var Varaldsøy sanitetslag. Sanitetskvinnene på øya tok imot matbloggeren til lukten av timian. Liflige dufter fra kjøkkenet smøg seg rundt bordene, og vekket appetitten.

– Vi har laget suppe med oppskrift fra bloggen din, sier Ingunn Gjuvsland, leder i Valderøy sanitetslag.

Hele styret ventet spenning da Fru Timian prøvesmakte suppe.

– Den smaker kjempegodt. Her har dere fulgt oppskriften, roser matbloggeren og ble enig med en av «sjefskokkene» for kvelden, Berit Østby, om at den fortjente litt fintilsmaking av ekstra krydder.

Rotgrønnsaker

Hovedingrediensen i Fru Timians foredrag var bruken av rotgrønnsaker, som er godt og sunt. Dette er grønnsaker som har mange bruksområder, og for ikke å glemme søtpoteten som er blitt et populært innslag i våre kjøkken. Fru Timian understreket også hvor viktig det er å lage mate selv, siden selve lukten setter i gang prosesser i kroppen.

– Derfor burde alle eldre få mat som lages der de bor. Ofte har eldre dårlig matlyst, men den blir ikke bedre av maten de får servert fra sentraliserte kjøkken, mener Fru Timian, og fikk trampeklapp.

Nettopp omsorgen for de eldre er hovedårsaken til at halve øya er medlemmer i det lokale sanitetslaget.

Felles kampsak

Det var kampen for øyas aldershjem som pustet nytt liv i Varaldsøy sanitetslag.

– Halve øya er nå medlemmer, sier Ingunn Gjuvsland.

I løpet av en måned kunne de notere seg en økning i antall medlemmer på 90 prosent. Foruten å tørre å spørre, handler det om å jobbe for et godt og trygt nærmiljø. Øverst på dagsorden står kampen om å bevare Heimly – øyas aldershjem, som ble bygget på 70-tallet av Valderøy sanitetslag. Nå har aldersheimen, som ligger med panoramautsikt over hele Hardangerfjorden, levd med nedleggelsesspøkelse over seg i flere år. Heimen ble vedtatt nedlagt i 2012, men måtte åpne igjen. Igjen er det gjort vedtak om at de eldre på heimen skal flyttes til Rosendal.

– Det bor i dag 17 eldre på heimen, og mange av dem har bodd der i flere år. Vi har fått beskjed fra kommunen at vi skal ha dagsenter og base for hjemmebaserte tjenester, men ikke nattevakt, sier Gjuvsland.

Sanitetslaget har sørget for at aldersheimen har fått eget aggregat da det er hyppige strømbrudd, og dette kommer også resten av øya til gode.

– På dugnad er det bygget et lysthus som vi også har mange planer for, ler Gjuvsland.

– Her mangler det ikke på ideer, forsikrer resten av styret.