Guri Solberg holder foredrag for 140 sanitetskvinner.

Med en utrolig aktivitet og medlemsvekst den siste tiden har Orkdal sanitetsforening rykket opp til å bli Norges største lokale sanitetsforening.

– Jeg svever oppe i skyene hele tiden, sier leder i Orkdal sanitetsforening Lisa Anette Ofstad.

Og det har hun god grunn til. Orkdal sanitetsforening har vokst med 130 nye medlemmer så langt i 2017, mange av dem har kommet de siste to ukene, og ført til at foreningen nå har 517 medlemmer. Det gjør Orkdal til den lokale sanitetsforeningen med flest medlemmer i Norge.

– Det løsna når vi var på regional samling i Molde 22.-24. september. Vi var seks stykker som deltok, blant dem tre unge som sammen vervet 55 nye medlemmer – bare ved å sende sms. Det er helt utrolig, sier Ofstad begeistret.

Godt omdømme

Orkdal sanitetsforening er en god blanding av eldre og yngre medlemmer som har hatt et par hektiske uker med stor effekt på medlemstallet.

– 140 damer var med da Orkdal sanitetsforening markerte Sanitetens uke tirsdag 26. september med «En kveld for bra damer» med Guri Solberg, åresalg, bevertning og yogaintroduksjon. Dagen etter var vi i kommunestyret i Orkdal og satt sakene som vi brenner for på dagsorden og delte ut røde knapper. Vi har også hatt «bomkjøploppis» og stått på stand og vervet.

Orkdal sanitetsforening har fått et sterkt og godt omdømme i kommunen, som gjør det enkelt å spørre om andre vil bli medlem.

– Når vi spør er det mange som sier; «ja, det har jeg jo tenkt på». Folk i Orkdal har fått øynene opp for oss, de ser at vi ikke bare er gamle, strikkende damer, sier Ofstad og legger til:

– Nå er vår viktigste oppgaven videre å ta vare på de nye medlemmene, å la de få bidra inn i aktiviteter og ta de med på samlinger.

– Folk har fått øynene opp for oss

Orkdal sanitetsforening er en god blanding av eldre og yngre medlemmer. Leder Lisa Ofstad i midten.

Halv pris på medlemskap

22. september lanserte Norske Kvinners Sanitetsforening et tilbud til alle som kan tenke seg å bli medlem; meld deg inn i dag og betal halv pris for medlemskap ut året. Etter to uker har allerede 1 000 stykker gjort nettopp det.

– Det er helt fantastisk! Flere medlemmer betyr at Sanitetskvinnene kan gjøre mer for flere som trenger oss, samtidig bidrar det til at vår stemme blir sterkere innen saker som gjelder kvinners helse og livsvilkår. Vi ønsker hver og en av de nye medlemmene hjertelig velkommen, sier generalsekretær Grete Herlofson.

Med prosjektet Snu Trenden har N.K.S. sikret at medlemstallene de siste to årene har gått i pluss.

– Vi hadde nesten ikke nyrekruttering fram til 2015. Da bestemte vi oss for å ta grep, ikke minst med å satse mer på aktiviteter. Siden 2015 har vi årlig fått mellom tre til fire tusen nye medlemmer, der gjennomsnittsalderen er 52 år, forteller Herlofson.

Helgen 22.-24. september var 500 Sanitetskvinner samlet på Regionale samlinger i fem norske byer for inspirasjon, erfaringsutveksling og påfyll. Bare i løpet av denne helgen ble det vervet over 600 nye medlemmer. Den påfølgende uken var det sanitetens uke med lokale aktiviteter over hele landet.

I 2017 har sanitetskvinnene fått over 4100 nye medlemmer på landsbasis. Vårt mål er å bli 50 000 medlemmer i 2020 og med den innsatsen foreningene legger ned er vi på god vei.