To unge gutter lærer å lage mat.

Sanitetskvinnene i Lundenes sanitetsforening har nå gitt 9. og 10. klassinger praktisk kurs i hybeltilværelsen.

Lundenes sanitetsforening er en av flere foreninger som allerede er i gang med basisaktiviteten Dig In – Sunn mat for ungdom. Dig In er lokale initiativ for å hjelpe ungdom som bor alene til å få gode matvaner, spise og lage næringsrike, rimelige middager sammen med andre.

Alene på hybel

– Det kan være spennende å flytte på hybel, men det er mange nye ting en 16-åring må forholde seg til når en skal ordne dagliglivet på egen hånd, sier leder Annbrit Vist Heide, i Lundenes sanitetsforening.

Derfor bestemte foreningen seg for å holde kurs for 9. og 10.klassingene ved Lundenes- og Bjarkøy skole.

– Hybelkurs ble planlagt av Lundenes sanitetsforening i samarbeid med Lundenes skole. Midler til kurset har vi fått ved å søke midler gjennom ExtraStiftelsen, og så dekket nærbutikken frukten, fremholder Vist Heide.

Sunne vaner og økonomi

Temaene for kurset var:

  • «Alene ansvarlig for kostholdet mitt» v/ ernæringsfysiolog Catrine Klæboe
  • «Vekkeklokka ringer, skole, mat, lekser, nye venner, hvordan ta vare på seg selv» v/ helsesøstrene Lise Voktor og Lisbeth Buunk
  • «Hybeløkonomi» v/ Stig Borlaug, rådgiver, SpareBank1 Harstad og Sola Furset, rådgiver v/ Harstad politistasjon
  • «Hybelmat» v/ Mads Håkon Karlsen, kokk, Rå videregående skole
  • «Fysisk aktivitet, godt for kropp, sjel og hjerne», dans v/ Annbrit Vist Heide

Det meste av kurset har foregått på Lundenes skole der medlemmer fra Lundenes sanitetsforening har servert lunsj til ungdommene og kursholderne.

– Det var spennende å få dra til Rå videregående skole der ungdommene selv fikk lære å lage mange gode retter, under kyndig veiledning av kokk Mads og hans kokkeelever. Det ble et rikholdig matbord til slutt. Gjett om det smakte, sier Vist Heide.

Vellykket

Kurset var vellykket, og om to år kan det bli et nytt kurs.

– Ungdommene mener selv at de har hatt utbytte av kurset. De kan mer om hvor viktig det er å holde orden på egen økonomi, lage seg et eget budsjett og ikke la regninger hope seg opp. De er bedre forberedt på at hybeltilværelsen til tider kan være ganske ensom, men at det finnes hjelp om det blir for tungt å takle hverdagen, avslutter leder Annbrit Vist Heide i Lundenes sanitetsforening, som også gir en stor ros til alle de flinke kursholderne.

Dig In er en av fire basisaktiviteter som Sanitetskvinnene lanserte i år. De andre basisaktivitetene er Kløvertur, Lesevenn og Språkvenn.