Anonym kvinne

Sanitetskvinnene og JURK arrangerte debatt om vold mot kvinner under Arendalsuka 2017. Se hele debatten her.

– Vold mot kvinner og barn er vår tids største likestillingsutfordring, sa Barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Det sa de andre paneldeltakerne – byråd i Oslo Inga Marte Thorkildsen, likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, seg enig i.

– Vi er ikke likestilte så lenge dette foregår, kommentere Thorkildsen.

– I Norge er det tilfeldig om et krisesenter fungerer godt og hvorvidt politiet tar imot den voldsutsatte på en ordentlig måte. Det er med andre ord for lite ressurser, og det er en likestillingsutfordring, sa Hanne Bjurstrøm.

 

Nye tall om partnervold

Resultatene fra en spørreundersøkelse utført av TNS Kantar på vegne av Sanitetskvinnene om partnervold, ble lagt frem. Der ble et landsrepresentativt utvalg av kvinner over 18 år spurt om de har opplevd vold i et parforhold – og i hvilken grad de som utsettes, henvender seg videre i hjelpeapparatet. Svarene fra undersøkelsen er oppsiktsvekkende:

  • 9% av kvinner over 18 år har opplevd at partner har kløpet, klort, lugget eller slått dem med flat hånd.
  • Videre har 6% av kvinner over 18 år opplevd at partner har slått med knyttneven eller hard gjenstand, sparket, tatt kvelertak, banket opp, eller truet dem med våpen.
  • Om lag 60% av de som har opplevd at partner har kløpet, klort, lugget eller slått dem med flat hånd, har også opplevd at partner har slått med knyttneven eller hard gjenstand, sparket, tatt kvelertak, banket opp, eller truet dem med våpen.
  • Les omtale av undersøkelsen i VG