Barselgruppe på kløvertrilletur i skogen.

Egersund sanitetsforening sørger for møteplasser og trilleturer for foreldre i permisjon med babyer, og Kløverturer for hele familien.

– Vi arrangerte den første barselkaféen i april og hele 36 foreldre med små barn møtte opp, forteller leder i Egersund sanitetsforening, Marit Carlsen.

Siden har aktiviteten blomstret i Egersund med Kløvertrill, Kløvertur for hele familien og deltakelse i 17. mai-toget i byen.

Flere yngre medlemmer

– I mars inviterte vi til et åpent informasjonsmøte om hvem vi er og hva vi gjør i Egersund sanitetsforening. Vi satte inn en annonse i lokalavisa og skrev om det på Facebook. Det gjorde at flere nye, unge våget å komme, og de ville bli med, smiler Carlsen.

Den ene tok med den andre, og foreningen har nå fått 18 nye medlemmer, ti av dem i 30-årene.

– Vi sier at det å bli medlem ikke forplikter, vi krever ikke noe av de som blir medlemmer og de kan velge hva de vil være med på, understreker Carlsen.

To av de nye medlemmene er fulle av initiativ, den ene har satt i gang Barselkaféen og Kløvertrill, mens den andre har startet Kløvertur for hele familien.

– Vi i styret støtter de unges initiativ, vi har økonomi til å bidra og har selv vært med på aktivitetene. For meg som leder er det viktig å ikke skulle gjøre alt selv, men delegere og la de unge sette i gang aktiviteter de vil ha og ta med sitt nettverk på.

Snur trenden i Egersund

Barselkafe på Sanitetshuset.

Møteplasser og turer

Egersund sanitetsforening eier et Sanitetshus i sentrum av Egersund hvor de disponerer andre etasje. Hit inviterer de til barselkafé en gang i måneden.

– Alle har tilbud om barseltreff gjennom Helsestasjonen, men hos oss kan foreldre fra hele byen møtes. Med 36 oppmøtte første gang er det tydelig at dette er et tilbud mange ønsker seg. Vi serverer kaffe og rundstykker for 20 kr og alle som deltar får vite hva Norske Kvinners Sanitetsforening står for, påpeker Carlsen.

I anledning Verdens helsedag 10. mai bestemte foreningen seg for å også arrangere Kløvertrill, gåturer med (eller uten) barnevogn. I mai arrangerte foreningen sin første Kløvertur der hele familien kan bli med.

– Babyer bæres i bæresele på Kløverturene, mens vi passer på å ha aktiviteter for barna. Sist oppfordret vi de til å ta med hodelykt og gikk til en grotte som vi kunne utforske. Både på Kløvertrill og Kløvertur har vi en sosial avslutning der vi spiser sammen.

Snur trenden i Egersund

Kløvertur for hele familien i Egersund.

Snur trenden

– Folk i Egersund begynner å se at det er liv i saniteten, vi snur trenden, men fortsatt henger det en oppfatning igjen om at alle er gamle, sier leder Marit Carlsen.

På 17. mai fikk Egersund sanitetsforening virkelig vist at de har medlemmer i alle aldre.

– Vi var 15 voksne og noen barn som tok frem store flagg med kløverlogoen, og mindre flagg til barna, og stilte opp i toget. Det var så positivt! Folk i Egersund står og roper hurra for saniteten!

Med tre aktiviteter for barnefamiler, er foreningen nå klare for å sette i gang aktiviteter for eldre.

– Vi vil søke midler om å sette i gang Kløvertur for de eldste som trenger transport og følge for å komme seg ut på tur, avslutter Carlsen.

Snur trenden i Egersund

Store og små viftet med kløverflagget i 17. mai-toget.