Paneldebatt om sommerkroppen.

– Vi foreldre må ta en runde med oss selv om hvordan vi snakker om kroppen vår, sa Kari Løvendahl Mogstad på ExtraStiftelsens frokostseminar #Sommerkroppen.

Et samstemt panel mente vi alle må tenke gjennom hvordan vi snakker om kropp, utseende, mat og trening på frokostseminaret på Kulturhuset i Oslo, torsdag 14. juni.

Vi skal helst presentere oss selv med perfeksjon. I sosiale medier utsettes vi for kropper hele tiden. #Sommerkroppen er et av mange uttrykk for å vise frem en «perfekt» kropp. Men det er du og jeg som produserer innholdet i sosiale medier, og det er vi som velger hva vi vil videreformidle.

Kan vi forebygge?

– Ungdom er slitne av å høre om #sommerkroppen. Fremstillingen av sommerkroppen er ikke nødvendigvis forbundet med helse, det er utseende som fremmes, sa stipendiatene Kethe Engen og Christine Sundgot Borgen ved Norges Idrettshøgskole som innledet seminaret.

Som en del av forskningsprosjektet «Sunn kroppsopplevelse» gjennomfører de en intervensjonsstudie blant elever på videregående skole. Engen får sitt doktorgradsløp finansiert av Norske Kvinners Sanitetsforening og ExtraStiftelsen, mens Sundgot Borgens doktorgradsløp er finansiert av N.K.S. egen FoU-fond.

Stipendiatene har møtt elever fra 14 videregående skoler for å snakke med de om kroppsbilde, sosiale medier og livsstil. Målet er å forebygge forstyrret spiseatferd og fremme et positivt kroppsbilde og en sunn livsstil.

– En av oppgavene elevene får av oss er å gi seg selv en kompliment hver dag. Det synes de er veldig vanskelig. Det er mye jantelov, ingen vil si noe positivt om seg selv, sa Christine Sundgot Borgen.

Fokus vekk fra kropp

Fastlege og forfatter av boka «Kroppsklemma», Kari Løvendahl Mogstad, la vekt på foreldrene som rollemodeller for hvordan vi snakker om kropp i paneldebatten.

– Det er viktig å bygge opp et godt selvbilde hos barna våre, det gjør de bedre rustet. Da må vi både se på hva vi sier og hva vi gjør, det er verdiene vi gir videre til barna våre, sa hun og fikk støtte fra resten av panelet.

– Foreldre er viktige. Vi fjerner ikke kroppsfokus ved å snakke mer om kropp, sa leder av Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson.

– Som foreldre må vi bygge opp rundt barna og fokusere på hva de mestrer. Vi må skape en motvekt og ikke snakke om kropp, kropp, kropp hele tiden, sa forfatter og livsstilsveileder Helle Lux Bornstein.

Vi er rollemodeller

– Vi må være bevisst på hva vi velger å fokusere på. Foreldre, lærere, trenere og andre som omgås ungdom må bevisstgjøres på hvordan de kommuniserer. Hvorfor skal vi absolutt kommentere at maten er sunn eller hvor mange kalorier vi forbrenner i en treningsøkt, sa Christine Sundgot Borgen.

Sammen med Kethe Engen etterlyste hun et sunt fokus på det å ta vare på kroppen sin.

– Vi må komme dit at vi kan snakke om trening og sunt kosthold som noe som er bra for oss, også mentalt, påpekte Sundgot Borgen.

– Det er lett å si at vi skal snakke mindre om kropp og kommentere hvordan andre ser ut, men vi gjør det uten å tenke over det, også foran barn og ungdom. Det trenger vi alle å øve på, oppfordret Engen.