En dame leser høyt for fem små barn.

Kvinesdal sanitetsforening var en av de aller første sanitetsforeningene som satte i gang med høytlesning for barn. Nylig mottok de et Tryg-stipend for å være Lesevenner for bygdas barn.

Sanitetskvinnene har til enhver tid sett behov i samfunnet og gjort noe med dem. Siste skudd på stammen er aktiviteten Lesevenn der frivillige sanitetskvinner leser høyt for barn. Dette er for barn i alle aldre med behov for voksenkontakt, språktrening og kulturforståelse. Målet er å skape gode møter mellom barn og voksne i lokalsamfunnet.

Kvinesdal sanitetsforening var en av de aller første sanitetsforeningene som satte i gang med Lesevenn. Sammen med biblioteket, Dysleksiforeningen og Kvinesdal videregående skole tilbys høytlesning til barn.

– Vi har en pause nå, men skal starte opp igjen i september, sier leder av Kvinesdal sanitetsforening Wenche Stokkeland.

Gode møter mellom barn og voksne

Høytlesning har mange positive effekter som å styrke utviklingen av talespråk og gi bedre lese- og skriveferdigheter. Barna får verdifull voksenkontakt og blir sett på en måte som ikke handler om å prestere.

En lesestund kan gi ro i en kaotisk og travel hverdag. Ikke minst bidrar litteratur til å øve opp barns sosiale ferdigheter og evnen til å forstå og leve seg inn i andres situasjon. Det gir også en fin mulighet for språktrening og forståelse av norsk kultur for barn med minoritetsbakgrunn. Det kan også fungere som et pusterom for foreldre.

Mottar Tryg-stipend

Kvinesdal sanitetsforening har rundt 200 medlemmer og var nylig den heldige vinner av et Tryg-stipend på kr. 5000 kroner til Lesevenn. N.K.S. har gjennom mange år samarbeidet med Tryg der medlemmer får rabatt ved kjøpe av forsikring. Som en del av samarbeidet gis lokale sanitetsforeninger muligheten til å søke støtte til gode lokale tiltak.

– Vi ønsker å støtte opp under det gode arbeidet som sanitetskvinnene gjør i lokalmiljøene. Tryg er opptatt av å skape trygghet. Arbeidet lokalforeningen gjør, bidrar blant annet til dette, sier leder for Partner i Tryg Forsikring, Vibeke Schjelderup Osvold.

Pengene skal gå til innkjøp av sitteputer og frukt og saft til barna. Kvinesdal Sanitetsforening var en av de aller to første foreningene som fikk denne støtten.

– Vi er veldig glad for å kunne bidra til at Kvinesdal Sanitetsforening kan ha høytlesning for barn, legger Schjelderup Osvold til.