Ja betyr ja-foredrag på Lambertseter videregående skole

Manglerud Sanitetsforening inntok Lambertseter videregående skole med 300 goodie bags, til russen, som ledd i holdningskampanjen «Ja betyr ja». Posene inneholder «alt» som trengs for en sikker russetid for jenter og gutter.

En fullsatt sal fulgte ivrig med på budskapet fra Sanitetskvinnene som skal forebygge at når russetiden er over så er noen blitt ofre for overgrep, og andre er blitt overgripere. Kampanjen handler om å sette grenser for seg selv, og respektere andres grenser når det kommer til å ha sex.

- Et grynt fra en som er for full til å svare, er ikke et samtykke til å ha sex. Er jenta full la henne være i fred. Å ha sex med en som sover eller er så full at hun ikke er ved sine fulle fem, er straffbart, sa rådgiver vold, Ida Hansen, og ble møtt av bifall og klapp fra årets Lambertseter-russ.

En suksess

- Besøket var en suksess. Skolen hadde et meget godt opplegg. Manglerud Sanitetsforening hadde gjort en veldig god jobb på forhånd i forhold til kommunikasjon med skolen og helsesøster. Helsesøster ønsket Sanitetskvinnene velkommen tilbake neste år for å snakke om dette viktige budskapet, sier voldsrådgiver Ida Hansen.

Med seg ut i våren nå har russen fått med seg viktige verktøy som kan hjelpe dem til at russetiden blir noe de se tilbake på som en minnerik og fin tid for alle.

Viktige grenser

En av ti norske kvinner oppgir å ha blitt voldtatt. Statistikk fra Kripos viser hvor viktig Sanitetskvinnenes kampanje er:
- Festvoldtekter utgjør nesten halvparten av de anmeldte voldtektene som begås i Norge i året. Russetiden er en tid med mye festing. Gjennom kampanjen bidrar Sanitetskvinner i hele landet til at årets russ skal få en tryggere russefeiring, understreker voldsrådgiver Ida Hansen.