Grete Herlofson poserer foran søyler.

Et påskeegg kan inneholde så mye, kanskje er det nok med en lapp som inviterer til et kaffebesøk?

– Det skal ikke så mye til å glede andre, det handler mer om å tørre å bry seg, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Hun påpeker at påsken er den høytiden som oppleves som vanskeligst for de som ikke har stort nettverk.

– Påsken har flere helligdager enn julen. Mens man i julen har tradisjoner for å bry seg om andre, og det arrangeres alternative feiringer, er det ikke slik i påsken. Når Norge stenger dørene onsdag 12. april, er landet stengt i nesten en uke. Det eneste som er åpent er frivilligheten. Det er de store organisasjonene i sivilsamfunnet som organiserer frivillige til å skape møteplasser for alle, så deltakelse og det å være aktiv frivillig er ensomhetsbekjempelse i seg selv. Er du aktiv frivillig er du aldri ensom, sier Herlofson.

Mange er hjemme

Nei, det er ikke slik at alle nordmenn reiser til fjells i påsken, eller setter kursen mot landet «Syden».

De flest av oss er hjemme, enten det er i byen eller på bygda. Felles for mange er at de er ensomme, da en i alle høytider blir minnet på om at man er alene. Dette kan det være flere årsaker til.

– Det er ingen skam å være ensom eller alene. Mange av livets situasjoner er ikke selvpåførte, derfor er det viktig å strekke ut ei hand til de man tror trenger det, sier Herlofson.

Høy alder kan være et eksempel på at det er lite med slekt og venner, særlig hvis man opprinnelig kommer fra en annen kant av landet, eller en annen del av verden.

– Har du lyst til å være et medmenneske, så ta et initiativ og spør en du tror trenger en prat over en kaffekopp, oppfordrer Herlofson.

Sår tid

Det kan være mange årsaker til at folk er ensomme i høytiden. Noen har kanskje ikke så mange nære slektninger som fortsatt lever, andre kan ha sine nærmeste bosatt i andre deler av verden.

Noen er bare alene. Påsken blir da en ekstra påminnelse om at man ikke har det som «alle» andre har, og sårbarheten kommer.

– I vårt samfunn i dag har vi et økt fokus på et kunstig lykkeideal, og man skal være attraktiv. Noe som gjør at man føler seg enda mer ensom. Bruk påsken til å gjøre noe sammen med andre. Det kan gjøres enkelt ved å gå på kaffebesøk, eller kanskje gå en tur sammen. Eller inviter til sen frokost, det kan være like stas som en middag, sier Herlofson.