To russejenter har mottatt gaver fra sanitetskvinner i Larvik

– Man må si noe. Hvis man ikke samtykker er det ikke greit, sier russejentene i Larvik. Tirsdag fikk de klar beskjed fra Sanitetskvinnene: bare ja betyr ja.

Tirsdag 21. mars arrangerte Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik temadag for over 300 tredjeklassinger som er russ denne våren. Russen fikk råd for en trygg russetid fra politiet, Norsk Luftambulanse, Amathea stiftelsen og Sanitetskvinnene i samarbeid med Insestsenteret i Vestfold.

– Vi ønsker å sette temaet russ og voldtekt på dagsorden for å forebygge vold og seksuelle overgrep. Målet er at dere blir bevisst på det ansvaret dere har for dere selv og hverandre, sa Ellen Midtvik, leder i Larvik sanitetsforening, til russen.

Det er andre året på rad Sanitetskvinnene i Larvik deler ut goodiebags til russen. I år var de fylt med boksershorts med teksten «Jeg tar ansvar», informasjonsmateriell, kondomer, vannflasker og andre småprodukter.

Setter fokus på aktivt samtykke

Siri Evensen (t.v.), Kjersti Christiansen, Trine-Lise Fevik og Ellen Midtvik fra Larvik sanitetsforening møtte russen i Larvik.

Viktig påminnelse

– Det er ikke alle som forstår hva som skal til for et samtykke. «Ja betyr ja» gir en viktig påminnelse, sier Ida Benedikte Larsen (19) som er russ i Larvik til våren.

– At en full jente sier ja, trenger heller ikke bety at det er greit. Det kan hende hun er for full, skyter venninnen Chalotte Aanes inn.

Venninnene mener begge at sex uten samtykke ikke er greit. De har tenkt og snakket en del om voldtekt, og er bevisste på å ta vare på hverandre.

– Voldtekt er alltid et tema når vi drar ut. Vi passer på å ikke gå noe sted alene, sier de.

Ja betyr ja

Norske Kvinners Sanitetsforenings kampanje «Jeg tar ansvar – ja betyr ja» vil forebygge voldtekt gjennom fokus på aktivt samtykke til seksuelle relasjoner.

Dessverre er det nesten like sikkert som at russetida kommer hver vår, at tilfeller av overgrep og voldtekt kommer fram i kjølvannet av feiringen. Kripos sin egen statistikk viser at festvoldtekt utgjør hele 48 prosent av alle voldtekter i landet og at både gjerningsperson og offer som regel er under 25 år.

Lokale sanitetsforeninger over hele landet besøker videregående skoler for å minne russen om at bare ja betyr ja. I 2017 vil Sanitetskvinnene nå minst 8 000 russ totalt. 

Setter fokus på aktivt samtykke

Siri Evensen deler ut goodiebags til russen i Larvik.