Russ ved Hartvig Nissen står oppstilt med genseren "jeg tar ansvar" fra Ja betyr ja-kampanjen.

Russ ved «Skam-skolen» fronter Sanitetskvinnenes kampanje for en trygg russetid fri for voldtekt og overgrep.

Om ikke så lenge går vi inn i en ny russetid. Mye uskyldig moro, men også med en mørk bakside. Når 17. mai kommer våkner noen jenter opp som voldsofre. Og unge gutter går fra å være russegutter til å bli overgripere. Dette vil Sanitetskvinnene sette en stopper for.

I flere år har Sanitetskvinnene jobbet aktivt jobbet mot russen for å forebygge voldtekt gjennom informasjon og bevisstgjøring. Lokalforeninger over hele landet deler ut «goodiebags» til russen med nyttig informasjon, boksershorts med budskapet Ja betyr Ja, kondomer osv.

– Mange gutter vet ikke hvor grensen mellom frivillig sex og overgrep går, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening.

«Ja betyr ja»

Slagordet «Ja betyr Ja» signaliserer et skifte som legger vekt på et positivt samtykke fra begge parter.

– Jeg støtter kampanjen for jeg mener at alle har rett til en god russetid uten å ødelegge fremtiden, sier Peder Andreas Schmidt Fjellmyr. Han er russ i år ved Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Sammen med en gjeng avgangselever fra dramalinjen ønsker han å fronte kampanjen.

Russ ved «Skam-skolen» støtter Ja betyr ja

– Jeg støtter kampanjen for jeg mener at alle har rett til en god russetid, sier Peder Andreas Schmidt Fjellmyr.


Hartvig Nissen-russen er engasjert i tema vold og overgrep og ønsker at kampanjen skal bli enda mer kjent blant ungdommen.

– Det er vår kropp, vi bestemmer over den. Jeg kjenner til historier der grensen mellom voldtekt og ikke-voldtekt har vært uklar. Denne kampanjen er bra fordi det må være et klart JA for at ting skal nytes, sier Katrine Baldishol.

Russ ved «Skam-skolen» støtter Ja betyr ja

– Jeg kjenner til historier der grensen mellom voldtekt og ikke har voldtekt vært uklar, sier Katrine Baldishol

Én av ti blir voldtatt

I Norge blir én av ti kvinner voldtatt i løpet av livet (NKVTS 2014). Over halvparten av voldtektene skjer før jenta er fylt 18 år og ifølge Kripos er det den festrelaterte volden som øker mest. I svært mange tilfeller er både den fornærmede og gjerningspersonen unge mennesker og oftest er det en relasjon mellom partene.

– Jeg støtter kampanjen fordi den skaper oppmerksomhet rundt et viktig tema og den når frem til russen, stemmer Hedda Leonarda Hukset Wang i.

Russ ved «Skam-skolen» støtter Ja betyr ja

– Jeg støtter kampanjen fordi den skaper oppmerksomhet rundt et viktig tema, sier Hedda Leonarda Hukset Wang

 
SKAM-skolen

Hartvig Nissen videregående skole på Frogner i Oslo har de siste årene blitt en berømt skole på grunn av at skolegården benyttes til innspillingen av den populære nettserien for ungdom SKAM som er produsert av NRK.

SKAM har høstet internasjonal oppmerksomhet og en rekke priser for sitt engasjement for åpenhet i viktige saker som berører dagens ungdom. I mars 2017 fikk serien Sanitetskvinnens hederspris Fredrikkeprisen.

– Serien tar opp alvorlig tematikk som overgrep, spiseforstyrrelser, skjønnhetstyranniet, diskriminering, seksualitet, rus og likestilling i en realistisk og åpen setting, noe som gir omverdenen mulighet for å sette temaene på dagsorden, sier Herlofson.

I 2016 fikk serien mye ros fra ulikehold for å belyse tema festrelatert voldtekt. Hovedpersonen Noora ble utsatt for overgrep av kjærestens bror Nikolai, som tok nakenbilder av henne mens hun sov ut rusen etter en fest. I stedet for å holde dette for seg selv, anmelder Noora forholdet. I en konfrontasjon med Nikolai lister Noora opp alle lovparagrafene som vil kunne felle ham:

– Du befinner deg rett og slett i den situasjonen at du kommer til å bli dømt for barnepornografi. Ifølge straffeloven paragraf 204a er straffen for å produsere og besitte en henstilling som seksualiserer barn fengsel inntil tre år. Når jeg er under 18 så regnes jeg i følge norsk lov fortsatt som et barn. Så det nakenbildet du har av meg. Ikke bare er det ulovlig at du tok det, men at du oppbevarer det er ulovlig. Så hadde jeg vært deg hadde jeg vært jævlig forsiktig med å spre det.

Klippet er et av de mest sette i serien. Over 1 million nordmenn så dette bare den første uken det lå ute.

Russ ved «Skam-skolen» støtter Ja betyr ja

– Det er viktig å kunne snakke åpent om dette. Det gjør at det rettes mer fokus, sier Katarina Moneta.

Oppmerksomhet rundt vold

– Det er viktig å kunne snakke åpent om dette. Det gjør at det rettes mer fokus på noe som faktisk er et problem, sier russ ved Hartvig Nissen Katarina Moneta.

Sanitetskvinnene har hatt vold mot kvinner som ett av sine hovedsatsningsområder siden 2011. Vold og voldtekt mot kvinner er både et juridisk problem, et menneskerettighetsproblem, et folkehelseproblem og vår tids største likestillingsutfordring.

– Norske Kvinners Sanitetsforening har gjennom 120 år vært opptatt av kvinners helse og livsvilkår. Nå er vold mot kvinner den saken som har behov for vår oppmerksomhet, avslutter Herlofson.