Nancy Herz poserer med en sort bakgrunn.

Onsdag mottok hun Fritt Ords Honnør-pris, og lørdag 25. mars kommer hun på Kvinnehelsedagen. Nancy Herz er en av landets mest spennende og skamløse stemmer.

Hun var valgt å bryte med idealet for hva som er en perfekt arabisk jente, som er religiøs, dydig og lydig, men som ingen hører på. Til tross for sin unge alder er 20-åringen allerede en godt etablert samfunnsdebattant og aktivist. 

Sammen med Amina Bile og Sofia Srour, er hun «de skamløse arabiske jentene» som er tildelt Fritt Ords Honnør-pris for deres personlige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer. Budskapet i kronikken handlet nettopp om skam.

Tiden er nå

Herz kom inn i norsk samfunnsdebatt med et brak da hun i en aviskronikk skrev følgende: «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå».

20-åringen kjenner mange arabiske jenter som er redde for hva andre arabiske jenter vil si. Det er en skummel tendens. De er redde for hverandre, når det de bare vil er å få leve i fred.

– Jeg tar ikke dritt fra noen, har hun tidligere uttalt, og påpekt at ytringsfriheten må strekke seg til det punktet hvor man truer med eller oppfordrer til vold.

Meningers mot

Kvinner som har inspirert henne til å ta plass i det offentlige ordskifte er Hadia Tajik, Deeyah Khan og Shabana Rehman. Tajik har inspirert henne veldig lenge fordi hun ser ut til å leve sitt egne frie liv.

Herz er født i Libanon, da hun var et halvt år gammel flyttet foreldrene til Haugesund. Allerede som 17-åring var hun fast spaltist i Haugesund Avis.

På Kvinnehelsedagen 25. mars vil Herz dele sine erfaringer og hvilken pris hun har betalt for å være ung innvandrerkvinne med en så sterk og høy stemme.