Fire kvinner og en liten hund (King Charles Cavallier) fra Morsk sanitetsforening er ute på Kløvertur.

– Det er så kjekt å gå tur i lag. For mange er det vanskelig å komme seg over dørstokkmila alene. Kløvertur kan bidra til å gjøre den litt kortere, sier Sissel Håskjold i Mork Sanitetslag.

Damene i Mork Sanitetslag på Sunnmøre går tur ukentlig, med fast oppmøtested og klokkeslett.

– Alle vi som møter opp går tur sammen, hvor mange vi er varierer. Vi annonserer turen ved å sette opp plakater der folk er, og så bruker vi Facebook. Alle er velkomne med på tur, sier Sissel Håskjold i Mork sanitetslag.

Kløvertur for alle

Mork er en av mange sanitetsforeninger som har startet opp med Kløvertur de siste månedene. Kløvertur ble lansert som en av fire nye basisaktiviteter for Norske Kvinners Sanitetsforening i januar.

– Flere foreninger har startet i forkant og flere foreninger har gått på tur sammen i flere år allerede. Nå har alle disse turene fått et felles navn: Kløvertur. En Kløvertur er et tilbud om utendørsaktivitet. Det kan være så mye og må tilpasses de som vil være med, sier seniorrådgiver May Britt Buhaug i N.K.S.

Kløvertur skal gi bedre helse og økt trivsel. Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning. Det sosiale ved å være aktive sammen er viktig, gleden av å delta i et fellesskap kan forebygge ensomhet og isolasjon.

– Det er aldri for sent å begynne med fysisk aktivitet. Det anbefales minst 30 minutter daglig aktivitet for voksne, og for mange voksne vil helsegevinsten være større enn for yngre. Forskning viser at fysisk aktivitet også kan ha en smertelindrende effekt. Er du i tillegg aktiv sammen med andre kan det bidra til økt trivsel, understreker Buhaug.

Utendørs aktivitet

Kløvertur handler om å komme seg ut i frisk luft og være i aktivitet sammen med andre regelmessig. Det er opp til foreningene å finne en type Kløvertur som passer for dem.

– Kløvertur kan være en rusletur i nærområdet, bærtur, sopptur, badetur, rullatortur, natursti eller en trimtur. En Kløvertur kan også være å få vind i håret, for eksempel ved å bli syklet en tur. Kløvertur er en tur som kan passe for alle og som er åpen for at alle skal kunne delta; kvinner, menn, unge, voksne og eldre. Det er viktig å tilpasse turen til de som er med, opplyser Buhaug.

Kløvertur landet rundt

Mork Sanitetslag har gått på ukentlige turer på Sunnmøre en stund allerede. I Buskerud har Fiskum sanitetsforening nettopp satt i gang med Kløvertur. De samarbeider med Frisklivssentralen og Aktiv Eiker og har fått opplæring i hvordan de kan lage aktivitetsopplegg med enkle øvelser.

Tromsø Sanitetsforening har også blitt inspirert av den nye basisaktiviteten og satte i gang med første tur få dager etter at de hørte om Kløvertur.

I Sandefjord, Vestfold, driver Fjorden sanitetsforening med en annen form for Kløvertur. De har kjøpt inn rickshawsykler som er plassert ved sykehjemmet og kan brukes av både ansatte, medlemmer og familiemedlemmer som vil sykle en tur med sine nærmeste.

Dørstokkmila blir kortere med Kløvertur

Fjorden sanitetsforening på tur med Rickshawsykler.