Temakveld med omlag 70 sanitetskvinner.

Sør-Odal sanitetsforening arrangerte temakveld for å ta et oppgjør med presset på kropp og utseende som både unge jenter og godt voksne kvinner utsettes for.

Onsdag 18. januar inviterte Sør-Odal sanitetsforening til temamøte «Til kamp mot kroppstyranniet». Og det var tydelig et tema som fenger, over 70 stykker meldte seg på møtet i forkant. Med temamøtet ville foreningen være med på å bygge opp selvbildet til både godt voksne og unge kvinner.

– Unge jenter har et vanvittig press på kropp og utseende, ikke minst på grunn av sosiale medier hvor alt skal dokumenteres og belønnes med «likes». Vi godt voksne kvinner er også under press fra skjønnhetsindustrien med x antall tilbud om å pynte på kroppens «aldringstegn». Det er opp til oss å sette ned foten og si at nok er nok, sier Ann-Kristin Aurland, nestleder i Sør-Odal sanitetsforening.

Voksne rollemodeller

Ballettpedagog og kroppsterapeut Vibeke Vigeland holdt et engasjerende og tankevekkende foredrag om kropp, holdninger og arbeid med unge jenter.

– Dagens ungdom lever under mye ytre press. De er selv klar over at de utsetter seg selv for det ved å forsøke å leve opp til de umulige kravene som stilles, men det er vanskelig for dem å gjøre noe med det, sa Vigeland under møtet.

Målgruppen for møtet var voksne kvinner som er i kontakt med barn og unge, og som trenger å vite hvor viktige de er for neste generasjon. Under møtet ble de voksne oppfordret til å være rollemodeller, bruke sin livserfaring og gi gode råd.

– De unge trenger et pusterom, en trygg havn, noen å snakke med og gode rollemodeller. Der kan vi voksne kvinner spille en rolle. Ved å være tilgjengelig. Men vi må ikke spørre om hvordan de unge har det, uten å ha tid til å høre svaret, oppfordret Vigeland.

Til kamp mot skjønnhetstyranniet

– Samtaler på tvers av generasjonene er til felles glede og nytte. Vibeke oppfordret oss til å organisere en samtalegruppe, gjerne i regi av sanitetsforeningen, forteller nestleder Ann-Kristin Aurland.

Hvordan voksne kan være gode rollemodeller er et sentralt tema i Sanitetskvinnenes arbeid mot skjønnhetstyranniet. Under sanitetens uke høsten 2016 satte vi fokus på hvordan foreldre kan være gode rollemodeller i møte med skjønnhetstyranniet.

Med kampanjen «Råd til foreldre» fikk foreldre i hele Norge råd. Lokalt setter sanitetsforeninger fokus på temaet gjennom åpne møter, besøk på skoler og ved å stå på stand.