Bilde av strikkeboka og en utgave av magasinet Familien.

Sanitetskvinnene strikker både for hygge og for å spre varme – og nå har vi endelig fått vårt eget strikkemønster med kløver.

I forbindelse med 120-årsjubileet i 2016 ble det utviklet et eget kløverdesign for Norske Kvinners Sanitetsforening. Oppskrift på lue, strømper og babysokker med kløverdesign har blitt populært blant landets 650 lokalforeninger. Denne uken er «Sanitetslua» i Familien nr. 2, 2017. 

Mange sanitetskvinner strikker sammen eksempelvis ved å arrangere strikkekafeer. Og det strikkes til mye forskjellig. Noen foreninger strikker babystrømper eller annet babytøy til alle nyfødte i lokalsamfunnet som i Nittedal og Ørland. Østre Bærum sanitetsforening selger babystrømper til Norwegian som gir strømper i gave til ansatte som får barn, selvfølgelig i flyselskapets farger. Noen foreninger strikker til sin søsterforening i Etiopia og andre til basarer og lotterier. Fantasien og kreativiteten kjenner ingen grenser.

I forbindelse med flyktningkrisen i 2015 samarbeidet ukebladet Allers med Sanitetskvinnene om å strikke til asylsøkere gjennom prosjektet «Strikk for en varm velkomst». Ønsket om å skape fellesskap og et varmere samfunn, gjorde at Drevsjø sanitetsforening i Hedmark satte i gang prosjektet «Strikk for et varmere samfunn». Ideen er like enkel og genial som den er varm, og består av en flott robust strikkeveske med kløverlogoen på strikkepinner. Og garn – selvfølgelig.

– Av garnet kan du strikke votter eller sokker som gis bort til noen som trenger det, opplyser leder Solvor Svendsen.

Sanitetskvinnene i Drevsjø ville gjøre noe med at folk har mer enn nok med seg selv, og knapt kjenner de som bor i nabolaget.

– Vi stikker ikke lenger bare innom hverandre. Ett av målene med prosjektet er å sette fokus på hvor viktig det er å vite at alle rundt oss har det bra, eller om de trenger noen å snakke med, sier lederen i Drevsjø sanitetsforening.

Vinner av vervekonkurransen høsten 2016, Bygdøy Sanitetsforening, har også strikking på agendaen.

– Strikkeklubb har slått godt an hos mange av våre medlemmer og er en aktivitet det er lett å invitere med potensielt nye medlemmer på, sier leder Lene Rønning Arnesen.

Strikking er ikke bare hyggelig og nyttig det er også sunt! Forskning viser nemlig at strikking kan fungere som en naturlig antidepressiva, redusere stress og beskytte hjernen mot aldersdemens (Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine).