Stavanger sanitetsforening har iPad-kurs med over 12 personer.

I Stavanger er de eldre i ferd med å bli racere på nettet etter at Sanitetskvinnene satte i gang kurs i iPad.

– 30 stykker hadde meldt seg til vår første kurskveld torsdag 12. januar, og vi skal arrangere to kurs, opplyser prosjektleder Helge Gabrielsen.

Kursene gikk i de flotte lokalene til Stavanger Sanitetsforenings bo- og aktivitetssenter, som ligger på Tjensvoll.

Digital hverdag

Samfunnet blir stadig mer digitalisert, og det handler ikke bare om å streame filmer, laste ned musikk, nyheter og tv-program. Flere og flere offentlige tjenester blir også elektroniske, som skattekort, digital postkasse og bestilling av legetimer. I tillegg kommer andre praktiske ting som betaling av regninger som nå gjøres mest effektivt og billigst i nettbanken. Bestilling av hotell og reiser skjer også over nettet.

Mange i den eldre generasjonen har ikke nødvendigvis hatt PC som arbeidsverktøy. For å sikre en aktiv og god alderdom, arrangerer Sanitetskvinnene kurs slik at også de eldre kan koble seg på den delen av livet som er på nettet.

Grunnkurs og videregående

– Kursdeltakerne skulle stille med egen iPad, for sikkerhets skyld hadde vi også kjøpt inn fem stykker. Kun to stykker trengte å låne. Vi har delt inn kurset i to bolker, grunnkurs og videregående kurs. På grunnkurset lærer deltakerne å bli kjent med iPad, og grunnleggende funksjoner som å bruke apper, lese blader og aviser, og generelle nettsøk – søke etter informasjon og artikler som har stått på nettet. De lærer også å bruke kamerafunksjonen, slik at de kan ta bilder, sier Gabrielsen.

Allerede i april er det klart for å komme seg videre i nettets verden.

– Da skal de eldre bli mer proffe i bruken. På timeplanen står blant annet bilderedigering, komme seg på Facebook og bruk av e-post, forteller Gabrielsen.

Kabal og digital post

Når de går ut fra videregående kan de også bruke digital post, og betale regninger på nettet.

– Mange har også lyst til å lære å bruke spillene, for eksempel å legge kabal på nettet. Etter å ha gjennomført disse to kursene har de alle forutsetninger for å bli godt kjent med iPaden sin og kunne det grunnleggende, og så er det bare å bruke det, sier prosjektlederen.

Eldre kan og eldre vil, så påmeldingene til det videregående kurset, som starter den 20. april, renner allerede inn.