Organisasjonsleder og generalsekretær med en mann som mottok prisen på hennes vegne.

Gunhild Stordalen mottok årets hederspris.

Årets tildeling ble møtt med stående applaus av en fullsatt storsal da navnet på årets hederspris ble gjort kjent. 

Gunhild Stordalen mottok i dag Sanitetskvinnenes hederspris, Fredrikkeprisen. – Modig har hun delt frykt, optimisme og muligheter og vist at sykdom er mer enn å være pasient, sier organisasjonsleder Ellen-Sofie Egeland, i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Systemisk sklerose, er en alvorlig bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttaltbindevevsdannelse. Sykdommen rammer oftest kvinner i aldersgruppen 30 – 40 år.

-Sanitetskvinnene hedrer Gunhild Stordalen for hennes åpenhet rundt egen sykdom og hennes innsats for å få forbedret behandling, samt innsatsen for å forbedre forholdene i verden knyttet til bærekraftig utvikling og matsikkerhet, sier organisasjonsleder i Norske Kvinners Sanitetsforening, Ellen-Sofie Egeland.

Rørt og ydmyk

-Tusen, tusen takk for en fantastisk pris. Jeg er kjempestolt over å få den den.

Da jeg så på listen over tidligere vinnere, ble jeg også ydmyk. Her sto mange av mine store helter i barndommen, og spesielt Gro Harlem Brundtland. Da de andre jentene ville bli som Madonna, ville jeg bli som Gro. Jeg er også rørt over at noen mener at min åpenhet har bidratt til et bedre behandlingstilbud i Norge, sier Gunhild Stordalen i sin takketale som ble videosendt.

Fredrikkeprisen deles årlig ut til personer utenfor organisasjonens egne rekker som på en fremragende måte tar opp og synliggjør saker innenfor N.K.S. sitt formål og strategiske områder. Den består av en skulptur av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, et diplom og 100.000 kroner. Pengene er ikke til personlig bruk, men skal gå til et formål innenfor N.K.S. sine arbeidsfelt som prisvinneren velger. Gunhild Stordalen vil bruke en del av prisen på å invitere Etiopiske Sanitetskvinner til EAT forum.

Hun mener at arbeidet til WHAE er i samme ånd og filosofi som EAT. WHAE jobber med kvinnehelse, kosthold og bærekraft på lokalplan. På sin reise til Etiopia i 2012 var fokus for turen unge kvinner og klima.

-For å løfte familier ut av fattigdom er det utrolig viktig å styrke deres posisjon. Kvinners inntekt går tilbake til familien og er en nøkkel til å endre utviklingsmønsteret og i EAT er vi utrolig opptatt i å ha et globalt fokus, sier Stordalen.

470 sanitetskvinner med gjester hadde inntatt gamle logen, som var pyntet i festskrud.