tir 13/08/2019

Debatt Arendalsuka: Netthets, trusler og hat - Hvordan påvirker dagens debattklima samfunnsdebatten?

Arrangør: Norske Kvinners Sanitetsforening

Dag: Tirsdag 13/8 2019 13:00 - 14:30

Arrangementstype: Debatt

Tema: Demokrati

Språk: Norsk

Sted: Kløckers teltscene

Om arrangementet

Netthets, hatytringer, draps- og voldtektstrusler er blitt dagligdags. Samfunnsdebatten strupes gjennom grove personangrep og polarisering. Særlig kvinner rammes av seksualiserte trusler og hets -  mange unngår å snakke om betente tema, noen slutter å ytre seg helt.

Det offentlige debattklimaet blir stadig verre. Mediene jakter fete overskrifter basert på personer – ikke politikk. Politikere kritiserer motstanderne – ikke deres meninger. Nettroll dominerer kommentarfeltene, mens moderate meninger blir skviset ut. En kvinnelig toppolitiker uttalte: «Hvis du ikke tåler dødstrusler, har du ingenting på Stortinget å gjøre». 

Dette påvirker samfunnsdebatten. Hvordan skal vi utvikle oss når det viktigste verktøyet vi har for samfunnsutvikling – ytringsfrihet og konstruktiv debatt – tas over av mennesker som er mer opptatt av å angripe og strupe sine meningsmotstandere? Politikerne selv, mediene, politiske kommentatorer og mannen i gata – hvem har ansvaret for å stanse utviklingen? Det er på tide at noen tar ansvar. At noen går foran. At noen tør å snu debatten. Men hvem?

Les mer her.