Hopp til hovedinnhold

Bruk av sosiale medier for tillitsvalgte

Norske Kvinners Sanitetsforening har som formål å bidra til et trygt og inkluderende samfunn ved å aktivisere medlemmene til frivillig innsats innenfor helse- og sosialområder med spesielt fokus på kvinner.

Vi er partipolitisk uavhengig og livssynsnøytral organisasjon. Som tillitsvalgt i en ideell organisasjon vil du bli identifisert med ditt tillitsverv når du opptrer i sosiale medier. Derfor er det viktig at du tenker gjennom budskap før du publiserer poster, liker eller kommenterer noe i sosiale medier.

Dine venner og følgere på sosiale medier vet at du er tillitsvalgt i Sanitetskvinnene, og vil kunne sette det du legger ut i sammenheng med ditt verv, enten du selv ønsker det eller ikke. Vær bevisst på den posisjonen du har, hva du representerer og hva folk forbinder deg med.

I Sanitetskvinnene jobber vi for en kultur der vi kan si ifra, lære av og veilede hverandre. Du bør derfor ikke snakke dårlig om hvordan andre opptrer i sosiale medier, men heller si ifra til rett person. Negative og/eller vanskelige temaer er det best å ta opp over e-post, telefon eller ansikt til ansikt med den eller de som er involvert og ikke i sosiale medier.

Instagram sosiale medier

Husk at det alltid er bedre å heie fram andre enn å rakke ned på dem. Du kan like andre organisasjoner, dele deres kampanjer og vise raushet. På samme måte som vi ønsker at de som er engasjert i andre organisasjoner deler våre kampanjer.

Legg kun ut saker i sosiale medier du kan stå inne for. Dersom et bilde du vil dele krever at du legger ut en forklaring, tenk gjennom om du ønsker å dele.

Vi oppfordrer tillitsvalgte til å dele kampanjer eller annet innhold. Det er selvsagt helt frivillig å dele dette, en tillitsvalgt er ikke forpliktet til å dele noe fra Sanitetskvinnene på sin private bruker.

Vi anbefaler:

  • Å alltid spørre vedkommende før du legger ut eller «tagger» bilde av noen.
  • Å tenke deg godt om før du uttaler deg om kontroversielle saker.
  • Å ikke ha statuser eller uttalelser som strider mot Sanitetskvinnenes arbeid på integrerings-, volds- eller andre felt.
  • Å huske på at det er et skille mellom å være personlig og privat på sosiale medier.

Sentralstyret har vedtatt retningslinjer for bruk av sosiale medier for tillitsvalgte i Sanitetskvinnene sentral-,  på fylkes- og lokalt nivå. Retningslinjene gir veiledende råd om hva dere bør ta hensyn til ved bruk av sosiale medier for å beskytte mot uønsket oppmerksomhet.