

Sammen med andre organisasjoner, det offentlige og private aktører, deltar vi i den nasjonale førstehjelpsdugnaden "Sammen redder vi liv". Dugnaden retter seg mot hele befolkningen, og Sanitetskvinnene har spesielt fokus på de eldre. Dette er en stor gruppe, og om få år er det nesten en million pensjonister i Norge. Aldersgruppen over 60 år er en høyrisikogruppe for å få alvorlig sykdom som hjerte- og karsykdommer.
Norske Kvinners Sanitetsforening skal gjennom våre frivillige, medlemmer og førstehjelpsressurser i hvert fylke, lære eldre å gjenkjenne symptomer på hjerteinfarkt, hjerneslag og hjertestans. Det er viktig å vite at kvinner og menn har litt ulike symptomer, og at eldre ofte også kan ha litt vagere symptomer. Sanitetskvinnene skal bidra med informasjonsmøter og opplæring.
Førstehjelpsdugnaden har som mål å:
- Sikre at flere kjenner igjen symptomene på alvorlig sykdom;
- Sikre at flere kjenner til nødnummeret 1-1-3, og at du kan få veiledning når du ringer;
- Sikre at flere vet mer om førstehjelp.
Helse- og omsorgsdepartementet står bak den nasjonale førstehjelpsdugnaden.
> Les mer på regjeringen.no
Ta kontakt med prosjektleder Pernille Næss på e-post: pernille.naess@sanitetskvinnene.no eller Tlf: 93 21 94 84
Hør Kathe Nielsen sin historie i filmen under om hjerteinfarkt med diffuse symptomer. Mange kvinner bagatelliserer symptomer på hjerteinfarkt, og venter for lenge med å ta kontakt med legen. Rask behandling er avgjørende for å forebygge varige ettervirkninger, så ikke vent å se - ring 113!
Mange kvier seg for å ringe 113, men der du får god veiledning og støtte. Se videoen nedenfor, der Ellen Midtvik forteller om hva som skjedde da en deltager på et møte i Sanitetsforeningen mistet bevisstheten og de måtte ringe 113.
TID ER HJERNE! Hjerneslag er en alvorlig diagnose, men man kan ha litt diffuse symptomer som kanskje ikke virker så dramatiske i starten. Det er likevel viktig å ta symptomene på alvor og ringe 113. Se historien til Mai Britt Løken som er fylkesleder i Østfold: