Sanitetskvinne leser for barn i en båt

 

Lesevenn er høytlesning for barn hvor hovedmålet er å skape gode møter mellom barn og voksne.

Lesevenn passer for barn i alle aldre. Alle barn har behov for voksenkontakt, språktrening og kulturforståelse. Høytlesning for barn har en rekke positive effekter, blant annet bidrar det til å fremme leseferdigheter og den språklige utviklingen. Barn med ulik bakgrunn, leseerfaring og språkmestring får felles leseopplevelser og referanserammer.

Høytlesning er en viktig aktivitet for å skape positive opplevelser i møte med bøker. Gode lesestunder har en positiv innvirkning på lysten til å lese selv, det inspirerer fantasien og skaper grunnlag for lek og samtaler også utenfor lesestunden. En lesestund kan også gi ro i en kaotisk og travel hverdag og kan bidra til at barn blir sett og får oppleve voksne som gode rollemodeller.

Lesevenn er en lavterskelaktivitet som er enkel å sette i gang med, og som gir stor glede både hos barna og hos de frivillige.

 

I veilederen får du mer informasjon for å starte opp med Lesevenn: 

 

Barnebøker på ukrainsk

Kjære alle Sanitetskvinner!

Cappelen Damm har oversatt seks barnebøker til ukrainsk. Disse bøkene ønsker de at skal komme fram til så mange ukrainske barn som mulig. Derfor har de tatt kontakt med Sanitetskvinnene og tilbyr alle lokallag som er i kontakt med ukrainske barn bokpakker gratis slik at de kan brukes i Sanitetskvinnenes nettverk. Bøkene kan deles ut til direkte til barna, eller brukes i kollektive lesestunder alt etter behov. Det er førstekvinne til mølla, og maks tre bokpakker per lokalforening. Fyll ut skjemaet og send det til kundeservice@sd.no


Dersom du ikke får fylt ut skjemaet digitalt, så skriv det ut, fyll ut for hånd, ta bilde av skjemaet med mobiltelefonen og send det inn som et vedlegg i en epost til oppgitt epostadresse. Dersom det også er vanskelig, skriv inn informasjonen de etterspør rett inn i en epost, og legg gjerne ved det uutfylte skjemaet slik at mottaker forstår hvilken bokpakke det dreier seg om.

Lykke til!

Hilsen Ingvild Aardalsbakke, prosjektleder for Lesevenn

Trykk på denne lenken for å komme til søknadsskjemaet.

 

 
E-læringskurs i høytlesning

Vi har samlet noen gode tips til hvordan du kan lese høyt for barn. Ta kurset og bli inspirert!

E-læringskurs

Høytlesningskurs del 1: Gode tips til Lesevenner

Høytlesningskurs del 2: Høytlesning for ulike aldersgrupper

Høytlesningskurs del 3: Bli en enda bedre høytleser

 
Boktips

Lurer du på hvilke bøker du skal velge til lesestunden? Her får du noen tips:

Høytlesningsbøker for ulike aldersgrupper


Søke oppstartsmidler

Midler kan søkes lokalt. Mange kommuner har stipender, legater eller deler ut priser til frivillige organisasjoner. Les også her:

Klikk på denne linken for å komme til søknadskjemaet for oppstartsmidler til Lesevenn. 

Du kan også søke ved å sende inn dette wordskjemaet til prosjektleder. Kontaktinformasjon står i skjemaet.

Midler kan også søkes lokalt. Mange kommuner har stipender, legater eller deler ut priser til frivillige organisasjoner. Les også her:


Viktig for deg som jobber som frivillig med barn og unge:

For å være Lesevenn bør du være over 18 år gammel. Du må kunne vise frem begrenset politiattest for aktiviteter som involverer barn. Lesevenn er en fast aktivitet, så du bør kunne sette av to til tre timer annenhver uke. Hyppigheten på aktiviteten kan variere lokalt.

Trykk her for å få vite mer.

Til gjennomføring av aktiviteten:
 
Registrering av Lesevenner

Hvis du som er frivillig Lesevenn ønsker å få tilsendt tips og informasjon om Lesevenn-aktivitet fra Norske Kvinners Sanitetsforening kan du registrere deg her. Da samtykker du til at vi kan kontakte deg via epost eller SMS. Det er helt valgfritt å registrere deg, og vi bruker ikke informasjonen vi har om deg til noe annet enn det som er oppgitt i skjemaet. Det kan være nyttig både for oss og deg om vi kan kontakte Lesevenner direkte. 

Markedsføring og rekruttering: 

Materiell:
 

På nettsiden frivillige.no finnes mer praktisk informasjon om frivillighetsarbeid.

Gå til materiell til Lesevenn i nettbutikken

Her kan du laste ned stemplingskort som pdf-fil:

 
 
Kontaktperson:

Stine Nordhagen, stine.nordhagen@sanitetskvinnene.no, 934 17 511